Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co najlepsze do wyjmowania danych z pliku XML?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Apocalyptiq
Dopiero zaczynam wtajemniczać się w zagadnienie XML. Co poradzilibyście do wyciągania danych z plików xml? Czytałem coś o simplexml, dobre to jest? Czy może są jakieś lepsze/szybsze sposoby?
Chcę wyciągać dane z plików MusicXML - pliki xml z zapisanymi utworami muzycznymi (zawierają nuty, instrumenty itp.).
I w czym najlepiej tworzy się pliki xml w php?
erix
Cytat
Czytałem coś o simplexml, dobre to jest? Czy może są jakieś lepsze/szybsze sposoby?

Właściwie, to dobierz sobie taki, jaki jest dla Ciebie najwygodniejszy; z tego, co mi wiadomo, to SimpleXML jest dostępne na większości serwerów. Wygodniej jest poprzez DOMXML, ale nie wszędzie jest zainstalowany.
Apocalyptiq
Dzięki za rady winksmiley.jpg
mike
Nie ma czegoś takiego jak najlepsze. Słowo najlepsze może funkcjonować w jakimś kontekście. Wtedy możesz wybierać.
Wspomniany na przykład DOM XML to słabe rozwiązanie. Stare z czasów PHP4. W PHP5 jest DOM. Oba rozwiązania są ciężkie i dające duzo możliwości ale należą do najwolniejszych.
Z obiektowych możesz wybrać SimpleXMLa, jest on lżejszy i szybszy ale ma nieco mniej możliwości niż DOM.
Jeśli chcesz postawić na szybkość to parsery strumieniowe są odpowiedzią: XMLReader (i XMLWriter) oraz XML Parser.

Więc teraz pytanie: Co będziesz parsował i czego potrzebujesz? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.