Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem "include"
Forum PHP.pl > Forum > PHP
futuuure
Mam problem z tą funkcją. Ze strony wyciąłem fragment kodu o menu i wpisałem go do pilku menu.php (w tym samym katalogu co index.php). W miejscu kodu o menu wpisałem:

1. <?php include("menu.php");?>

Niestety w miejscu menu pojawił mi się mały znaczek PHP.

Wklejam treść pliku menu.php

1.   <td width="190" height="190" valign="top" bordercolor="#FF00FF"><ul class="menu">
  2.   <div class="mng">MENU</div>
  3.   <li><a href="index.php">Strona główna</a></li>
  4.   <li><a href="aboutus.php">O szkole</a></li>
  5.   <li><a href="history.php">Historia</a></li>
  6.   <li><a href="wycieczki.php">Wycieczki szkolne</a></li>
  7.   <li><a href="kalendarz.php">Kalendarz</a></li>
  8.   <li><a href="kontakt.php">Kontakt</a></li>
  9.   </ul></td>

Może macie jakieś pomysły. Z góry dzięki
Lejto
tak gdzie ma być includowane menu wyświetla ci się: php?
może ścieżkę masz złą ścieżkę, plik menu.php znajduje sie w głównym katalogu?
daj na początku pliku index.php (zakładam że to plik gdzie includujesz menu.php) error_reporting(e_all); i zobaczy czy wyświetli jakieś błędy
futuuure
plik menu.php znajduje się w katalogu głównym.

Dałem tą instrukcję i niestetu nic
plurr
twoje menu to html a chcesz includowac php
Zyx
plurr -> i co w związku z tym? Przecież jest to poprawna operacja.

futuuure -> przetestowałem skrypt na swoim komputerze i niestety dla Ciebie działa on prawidłowo. Tak więc w kodzie nie ma żadnych ukrytych chochlików. Musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zapis

Kod
<?php include 'plik.php'; ?>

wcale nie oznacza, że zostanie załadowany plik z tego samego katalogu, co uruchamiany skrypt. W takiej sytuacji PHP bierze sobie kolejne ścieżki z dyrektywy include_path i próbuje je kolejno dopasować. Przypuszczam, że u Ciebie coś może być pochrzanione z tą dyrektywą. Jeśli chcesz mieć pewność, że zawsze plik zostanie załadowany względem obecnego katalogu, użyj następującej konstrukcji:

Kod
<?php include './plik.php'; ?>

Nie gwarantuję, że pomoże, ale gdybym miał podobną sytuację, zacząłbym właśnie od tego.
futuuure
jendka nadal nic sad.gif

Czy to nie ma nic wspólnego, że stronkę robię w Adobe Dreamweaver?

Pozdrawiam
Strarus
a czy przypadkiem w includowaniu nie trzeba zapisywać plików w formie: plik.inc.php questionmark.gif smile.gif biggrin.gif
qrees
Cytat(Strarus @ 7.12.2008, 10:20:03 ) *
a czy przypadkiem w includowaniu nie trzeba zapisywać plików w formie: plik.inc.php questionmark.gif smile.gif biggrin.gif

Nie trzeba

futuuure:
"mały znaczek PHP." - mógłbyś sprecyzować? albo podać źródło wygenerowanej strony?
djbarca
A zapisany masz ten plik index jako .php? sorrki moze glupie ale tylko to rpzychodzi mi do glowy smile.gif
sannin
Cytat(djbarca @ 7.12.2008, 21:41:14 ) *
A zapisany masz ten plik index jako .php? sorrki moze glupie ale tylko to rpzychodzi mi do glowy smile.gif

Tak jak powiedział djbarca zobacz czy plik nie zapisuje się jako index.php.html czy coś w tym stylu, a po za tym wgrywasz te pliki na serwer (z obsługom php) czy odpalasz na kompie jeśli tak czy masz zainstaowany serwer z obsługą php?
futuuure
Plik jest nazwany menu.php bez rozszerzenia html...

Pliki odpalam normalnie z przeglądarki z dysku a nie z serwera. Sprawdze jak sprawa się ma na VertrigoServ.
ultra_18
Cytat(futuuure @ 8.12.2008, 15:11:28 ) *
Plik jest nazwany menu.php bez rozszerzenia html...

Pliki odpalam normalnie z przeglądarki z dysku a nie z serwera. Sprawdze jak sprawa się ma na VertrigoServ.

omg trzeba bylo tad razu mowic sciana.gif , zainstaluje sobie na komputerze php to powinno pomoc worriedsmiley.gif blinksmiley.gif sadsmiley02.gif aaevil.gif
futuuure
Jestem początkujący więc przepraszam za brak informacji. W vertrigo wszystko ok działa.

Tak więc dzięki wszystkim za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.