Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie katalogów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
1. Wiem że jest mkdir()
2. Ale nie umiem znaleźć w nim sposobu aby stworzyć ileś kolejnych podkatalogów

mam
c:\katalog

a chce

mkdir("c:\katalog\1\2\3\4", 0777);

Da się to rozwiązać jakoś mkdir'em, albo czymś podobnym, czy muszę sobie radzić sam winksmiley.jpg ?
phpion
Cytat(Wykrywacz @ 10.12.2008, 13:09:58 ) *
1. Wiem że jest mkdir()
2. Ale nie umiem znaleźć w nim sposobu aby stworzyć ileś kolejnych podkatalogów

Ad. 1. Super, cieszę się.
Ad. 2. A szukałeś? Zobacz trzeci parametr w mkdir" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Wykrywacz
Tnx @phpion

No to zasłużyłem na ostrzeżenie. Dajcie mi je w końcu bo należy mi się za skrajne lenistwo (tak nie chciało mi się przeczytać wszystkiego co pisze). smile.gif
phpion
Cytat(Wykrywacz @ 10.12.2008, 13:20:37 ) *
tak nie chciało mi się przeczytać wszystkiego co pisze

Mi też nie ale po prostu spojrzałem na sam początek opisu funkcji czyli na:
Cytat
bool mkdir ( string $nazwa_ścieżki [, int $prawa dostępu [, bool $rekursywność [, resource $kontekst ]]] )

i spróbowałem użyć trzeciego parametru. Udało się. Całość zajęła mi ~30 sekund smile.gif
nospor
Cytat
No to zasłużyłem na ostrzeżenie. Dajcie mi je w końcu bo należy mi się za skrajne lenistwo
Mowisz masz, szczegolnie ze to nie Twoj pierwszy taki wybryk smile.gif
mike
Cytat(phpion @ 10.12.2008, 11:22:22 ) *
i spróbowałem użyć trzeciego parametru. Udało się. Całość zajęła mi ~30 sekund smile.gif
Tylko teraz musisz dołożyć czas na szukanie poprawki na tą funkcję bo jest spartolona.
Jeśli włączy się rekurencyjność to owszem. Foldery są tworzone. Ale dzieją się cyrki z uprawnieniami tongue.gif
Wykrywacz
Możesz mike rozwinąć odnośnie poprawki? Bo przeglądam teraz co sobie potworzyłem i wygląda że wszystko jest okej.
erix
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mkdir.php#68207 winksmiley.jpg

Warto czytać komentarze pod oficjalną dokumentacją. Zdarzają się często wręcz skarby, o których zapomnieli dokumentatorzy. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.