Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] DIV width interpretacja FF vs. IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaaap
Witam,
Mam DIVa z pozycja absolute (jako, ze chce aby znajdowal sie on bezposrednio nad innym divem) i dałem mu width: 100%. Na IE 100% znaczy sto procent szerokosci DIVa ktory go ogranicza (tak jak chce, aby to wygladalo), natomiast FF interpretuje to jako: sto procent szerokosci poprzedniego diva z pozycją absolute (akurat poprzedni jest prawie na cała strone, wiec nie bardzo mi to pasuje).

I teraz pomyslalem, ze zastosuje
  1. <!--[if IE]>
  2. <link href="css/style-ie.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
  3. <![endif]-->

(wrzucony po normalnym style.css w kolejnosci wczytywania i zawiera jedynie opis ów problematycznego diva. Skoro FF tak chce pogrywac to jemu dalem width: 50%, a dla IE dalem 100%).
Jednaki nie chce mi to działać pod IE, czyt. jakby wcale nie załadowalo tego CSSa.
Prosze o porade jak to złozyc do kupy
SirZooro
Kod wydaje się być poprawny. Wstaw ten arkusz żeby zawsze się ładował (bez tej instrukcji warunkowej) i sprawdź czy wtedy wszystko działa. Jeżeli też nie będzie działać, to błąd jest gdzie indziej.
hiszpanespaniol
dodaj position: relative do div'a którym chcesz mierzyć rozpiętość tego co ma absolute i po sprawie (czyli do tego który obejmuje ten z absolute). dla elementów pozycjonowanych absolutnie istnieją tylko inne elementy pozycjonowane.

Chociaż hacki css nie są zalecane, to jednak puki co są niezawodne. Jeżeli warunek dla ie Ci nie zadziałał, to na pewno zadziała takie coś zaserwowane w takiej kolejności:

1. .klasa { //to dla wszystkich przeglądarek
  2. position: absolute;
  3. width: 100%;
  4. }
  5.  
  6. * html .klasa { // to dla ie6-
  7. position: absolute;
  8. width: 50%;
  9. }
  10.  
  11. *+html .klasa { // to dla ie7+
  12. position: absolute;
  13. width: 12%;
  14. }

pamiętaj jednak, że hacki/if'y css'owe to ostateczność. W większości przypadków da się ich uniknąć i to zazwyczaj za pomocą usuwania reguł, a nie dopisywania.

pozdrawiam
zaaap
@hiszpan: wielkie dzieki. Twoje rady zawsze sa na poziomie biggrin.gif Mała kombinacje z ustawieniem relative i wystarczyło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.