Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Zapis z <br> z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ayrox
W bazie danych mam:

Jasio
Tato
Mamo

W skrypcie wyświetla mi Jasio Tato Mamo. Nie chcę dodawać <br>, czy jest jakaś możliwość żeby to brało tekst takim jakim jest w bazie danych?
erix
<pre>

Ale to mało eleganckie rozwiązanie. Proponowałbym tu listę wyliczeniową.
Ayrox
no kurcze pre problem <br /> rozwiązuje, ale za to zachodzi, tak że w divie się nie mieści i wystaje, można to ukryć owszem overflow: hidden; ale ja chciałbym by cały tekst był widoczny. Ma ktoś jakiś pomysł? ;d
erix
explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na wartości i wygeneruj z tego listę wyliczeniową bez punktorów.
decha-design
Cytat(Ayrox @ 13.12.2008, 23:44:13 ) *
no kurcze pre problem <br /> rozwiązuje, ale za to zachodzi, tak że w divie się nie mieści i wystaje, można to ukryć owszem overflow: hidden; ale ja chciałbym by cały tekst był widoczny. Ma ktoś jakiś pomysł? ;d

hmmm ... jak to sie nie mieści? masz ustawioną sztywną wysokosć? możesz zrobić to na zasadzie ...

1. <div id="sth">
  2. Jasio<br />
  3. Tato<br />
  4. Mamo<br />
  5. <br class="clear" />
  6. </div>

1. div#sth {
  2. height: auto;
  3. min-height: 200px
  4. }
  5.  
  6. br.clear {
  7. clear: both;
  8. }

powinno działać ... raczej haha.gif
Ayrox
na szerokość się koleżko nie mieści ...

i ja chce by tekst się dopasowywał do diva
Kildyt
Hmm? Czy chodzi Ci o nl2br? Podczas wyświetlania funkcja dodaje <br /> tam gdzie potrzeba.
Jeżeli nie o to ci chodziło, to przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem Twojego problemu.
decha-design
Cytat(Ayrox @ 14.12.2008, 09:42:09 ) *
i ja chce by tekst się dopasowywał do diva

a ja chce złotego słonia ... jak ma się dopasowywać? text-align: justify?
Ayrox
NAdal się nie rozumiemy.

Chciałbym aby skrypt wyświetlał tak jak jest w bazie danych, czyli te znaki co ich nie widać w mysql nowego wiersza on wstawiał, <pre> tak działa, ale nie załamuje wiersza tam gdzie kończy się div w szerokości. Nie wiem jak zrobić żeby było takie <pre> ale z załamywaniem się wiersza
Kildyt
Cytat(decha-design @ 14.12.2008, 14:10:42 ) *
a ja chce złotego słonia ... jak ma się dopasowywać? text-align: justify?
A ja złotego kurczaka. biggrin.gif hehe

Jeżeli dla div-a ustawisz szerokość na auto to ona sama się dopasuje do treści.
Ayrox
ale ja nie chcę żeby ten div się dopasowywał do treści, ja chce by treść się dopasowywała do diva! 
Kildyt
Nie mniej pretensji do nas o to że źle opisałeś swój problem. Co Ci szkodzi wpisać nl2br podczas wyświetlania treści? W bazie będzie bez br-ów przecież.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.