Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Efektowane menu w CSS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adam-240
Witam mam takie pytanie ponieważ zrobiłem layout i trochę nie za bardzo wiem jak zakodować jedną rzecz. Bo robię menu w CSS i jest to tak zrobione, że jeden link ma inne tła a drugi inne i tak na zmianę i tutaj pojawia się mój problem,czy da się zrobić menu tak aby to tło się na zmianę powtarzało ? czytałem na stronach o CSS i HTML ale znalazłem tylko kursy o tym co umie, czyli że cały czas mamy jedno tło i najwyżej po najechaniu się zmienia.
piotrooo89
nie bardzo rozumiem twój problem chodzi Ci o inny kolor to może nadaj inną klasę... ale to jest strzał bez nabicia pokaż kod, obrazek jak na to wyglądać a jak wygląda.
Crozin
Nie ma takiego selektora CSS któryby pozwalał na pobranie co drugiego (czy co ntego) elementu.
Musisz poprostu nadawać naprzemian klasę dla elementu:
Kod
<ul>
  <li class="row1">tt</li>
  <li class="row2">tt</li>
  <li class="row1">tt</li>
  <li class="row2">tt</li>
  <li class="row1">tt</li>
</ul>
Ewentualnie tylko co drugiemu elementowi nadawać klasę:
Kod
<ul>
  <li>tt</li>
  <li class="row2">tt</li>
  <li>tt</li>
  <li class="row2">tt</li>
  <li>tt</li>
</ul>
bikerszymek
Każdemu <li></li> nadajesz inna klasę, np.

<li class="pierwsza"><a>1</a></li>
<li class="druga"><a>2</a></li>

później w css

.li pierwsza a:hover {...};
.li druga a:hover {...};

edit: zostałem wyprzedzony smile.gif
erix
Cytat
Nie ma takiego selektora CSS któryby pozwalał na pobranie co drugiego (czy co ntego) elementu.

Bredzisz. tongue.gif http://www.w3.org/TR/css3-selectors/#structural-pseudos

Fakt, CSS3, ale to wcale nie oznacza, że tego nie ma. W np. jQuery niektóre z nich są już zaimplementowane. Więc jeśli menu opiera się nie tylko na CSS, wtedy można pójść na kompromis i klasy dodawać via jQ.
Crozin
Hmm.. :nth-child() to od dawna znam, ale zważywszy na fakt, że specyfikację selektorów CSS3 czytałem 2 tyg. temu... jak tego nie skojarzyłem? oO

Nic, mój bład. winksmiley.jpg
Adam-240
No tak myślałem, że się tego nie zrobi w CSS 2.1 więc chyba zrobię na tej zasadzie, że będzie jedno tło a najwyżej będzie się ono zmieniało po najechaniu bo jeżeli bym zrobił tak na przemian to jeżeli bym stronę pod jakiś CMS to by trzeba było go modyfikować bo mój kumpel raczej będzie chciał ten layout abym mu zakodował pod jakiś darmowy CMS.
Crozin
A co to za problem naipsać helpera, który by przy każdej interencji pętli wyświetlał na przemian wartość A i wartość B?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.