Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]unserialize - wyłaczenie warningu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
haryb
Czy jest jakaś metoda, sposób by wyłaczyć wysyłane warningi generowane z funkcji unserialize ?
Nie chodzi mi o wyłaczenie globalne wyświetlanych warningów tylko i wyłaczenie by wyłaczyc warningi generowane przez ta metodę.

p.s. @unserialize - w ten sposób? czy jest coś bardziej indywidualnego pod kazdą funkcję. I czy wogole to zadziała na warningu czy tylko na błędy?

pozdro
haryb
Crozin
A nie lepiej zamiast błąd ukrywać go usunąć? Co to za warning?
Pilsener
Moja szklana mówi, że pewnie taki kod:
  1. <?php
  2. $cos = join(",",$ktos);
  3. ?>
- generuje warning, bo funkcja wymaga jako parametru tablicy, a zmienna $ktos, nawet pusta tablicą nie jest. Łatwo to rozwiązać sprawdzając np. funkcją is_array czy zmienna jest tablicą lub czy tablica nie jest przypadkiem pusta. Można też na chama zadeklarować tablicę niezależnie od tego, co zmienna zawiera:
  1. <?php
  2. $cos = join(",",(array)$ktos);
  3. ?>

Moja kula też podpowiada mi, że pewnie warning jest związany z inną funkcją, funkcje serialize i unserialize nie generują warningów nawet wtedy, gdy dostaną niewłaściwe parametry, o czym pisze w manualu, do lektury którego zachęcam:
Cytat
In case the passed string is not unserializeable, FALSE is returned and E_NOTICE is issued
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.