Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MYSQL]Pobranie danych z bazy, jaką zrobić strukturę, jak pobrać
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Joachim Peters
Witam,

Mam taki problem.
Podczas edycji/dodawania artykułu za pomocą checkboxa mogę zaznaczyć odpowiednie dla niego tagi. Nie wiem jak przechowywać te dane w bazie, żeby później móc pobrać rekordy o określonym tagu.
Co sądzicie o zapisywaniu tagów dla artykułu w postaci ciągu i podczas pobierania użycia LIKE w zapytaniu w celu wybrania tych co posiadają taki tag?
Jest lepsze rozwiązanie.
Z założenia tagi mają być 3/4.

Pozdrawiam
ultra_18
Cytat(Joachim Peters @ 25.12.2008, 10:18:02 ) *
Z założenia tagi mają być 3/4.

nie bardzo rozumiem może może 3-4 ? Zrób nową kolumne w której bedzięsz zapisywać tagi artykułu utwórz na niej index i do wyszukiwania indexowanych kolumn bardzo dobrze nadaję sie funkcja mysql match()
MajareQ
1-tabela z id tagu i nazwą tagu
2-tabela z artykułami i polem tagi, gdzie wartością tagów są id tagów z kolumny tagów, oddzielone przecinkami... potem rozbijasz wartość $row['tagi']

Plusy rozwiązania:
+ nie trzeba się kłopotać gdy zmienisz nazwę tagu
+ szybkość działania
+ nie zaśmiecasz bazy...

bo jak inaczej powiązać ze sobą dwa rodzaje wartości które w kazdej chwili mogą się zmienić a ich ilość zmniejszyć lub powiększyć?
ultra_18
Cytat(MajareQ @ 25.12.2008, 21:09:31 ) *
bo jak inaczej powiązać ze sobą dwa rodzaje wartości które w kazdej chwili mogą się zmienić a ich ilość zmniejszyć lub powiększyć?

klucze obce
Joachim Peters
Cytat(ultra_18 @ 25.12.2008, 13:35:26 ) *
nie bardzo rozumiem może może 3-4 ? Zrób nową kolumne w której bedzięsz zapisywać tagi artykułu utwórz na niej index i do wyszukiwania indexowanych kolumn bardzo dobrze nadaję sie funkcja mysql match()

Tylko, że FullText ma problemy z szukaniem samych liczb, a chce aby wartość w kolumnie wyglądała tak 3,5,8,12.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.