Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Przypisanie do zmiennej wyniku zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ramzi86
Mam pytanie Co mam napisać żeby do zapytania 3 w miejsce questionmark.gifquestionmark.gif wstawić id samochodu będącego wynikiem zapytania 2 questionmark.gif

Kod
        $zapytanie2 =  "SELECT id_samochod FROM samochod where (model like 'Carisma') and (silnik = 1.6) ";
         $idzapytania2 = mysql_query ($zapytanie2);

zapytanie3 = "INSERT INTO raport ( nick,id_samochod ,     rok_produkcji ,rodzaj    ,    min ,    max ,    sr   ) VALUES
            ( 'lajza', questionmark.gif questionmark.gif , 1998,  '$rodzaj', '$spmin', '$spmax' , '$spmin2')";

$idzapytania3 = mysql_query($zapytanie3);
erix
mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Poza tym, sprawdź poprawność kodu.
Ramzi86
Zrobiłem tak:
Kod
$zapytanie2 =  "SELECT * FROM samochod where (model like 'Lancer') and (silnik = 2.0); ";
   $idzapytania2 = mysql_query ($zapytanie2);

$zmienna=mysql_fetch_assoc($idzapytania2);
echo $zmienna ['id_samochod'];

I teraz pod $zmienna mam to co chciałem mieć, ale

w bazie silnik jest typu float i mam tam wartości np 1.8, 2.0 2.2 itp
I jak zrobie tak jak powyżej to mi znajdzie Lancera z silnikiem 2.0
Ale jak napisze w warunku silnik = 1.8 to nie znajduje chociaz w bazie taki jest :/

Dlaczego ?
erix
Manual:
Cytat
The FLOAT and DOUBLE data types are used to represent approximate numeric data values.

PRZYBLIŻONE, a nie dokładne. Taki sam bug występuje w PHP. Używaj numeric w kolumnie zamiast float: http://forums.mysql.com/read.php?51,127128,127298#msg-127298
Ramzi86
spośród typów liczbowych niecałkowitych do wyboru mam decimal, float, double i real...

Jeżeli użyje "like" to działa, ale nie w przypadku wartości typu 1.0, 2.0 gdyż w bazie są zapisywane jako 1 , 2
Co należy zrobić aby te wartości widniały w bazie jako 1.0, 2.0 ?
erix
A nie możesz tej wartości po prostu zapisywać jako char(3)? Zawsze masz przecież trzy znaki.
Ramzi86
Wolałem żeby to był float ale już zmieniłem na varchara i spokój Chodzi jak należy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.