Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Helpery
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
wlamywacz
Witam smile.gif

W Zendzie używam własnej klasy do obsługi drzewek nested set w PgSql. Chciałbym stworzyć sobie helper który będzie mi tworzył element drzewa. Część danych pobierana jest ajaxem ze strony no i tu powstaje problem, czy jest możliwość wyświetlenia helpera z poziomu kontrolera. W systemie działa plugin który wyłącza renederowanie i layouty dla wywołań ajax:
  1. <?php
  2. public function preDispatch(Zend_Controller_Request_Abstract $request) {
  3.    
  4.        $module = $request->getModuleName();
  5.        $action = $request->getActionName();
  6.        $controller = $request->getControllerName();
  7.  
  8.        if($request->isXmlHttpRequest()) {
  9.        
  10.            Zend_Controller_Front::getInstance()->setParam('noViewRenderer', true);            
  11.            Zend_Layout::getMvcInstance()->disableLayout();
  12.        
  13.        }
  14.    }
  15. ?>
EarthCitizen
Może w takim razie użyj Action Helpera? http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...ionhelpers.html
Chociaż skoro chcesz budować jakąś strukturę drzewa, to może widok będzie lepszym rozwiązaniem aby nie łamać logiki i konwencji ZF
wlamywacz
Ale czy jest sens odpalania widoku i tworzenia wyjątków aby ta jedna akcja mogła działać ? Chodzi o to żeby zmieniając funkcje elementu drzewa zmieniała się w całej aplikacji a nie osobno w js a osobno w kodzie generowanym w php.
EarthCitizen
A w jakim formacie zwracasz dane? xml, json, html ?
wlamywacz
Aktualnie json, jednak zmiana nie jest dla mnie problemem. Jeśli możesz to moje gg4513388 (niewidoczny)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.