Witam,
wykorzystuję klasę phpmailer do automatycznego wysyłania wiadomości. Nadesłane wiadomości wyświetlają się poprawnie w Thunderbirdzie i Outlooku oraz różnych webmailach, ale użytkownicy skarżą się, że w Onecie są błędy. Zacząłem więc testować i zauważyłem, że wiadomość jest obcinana przed pierwszym polskim znakiem.
Wiadomość wysyłam w iso-8859-2. Kiedy w stringu z treścią wiadomości wstawiam encje zamiast polskich znaków, nie są one zamieniane i wyświetlają się jako numery, np '{' (wstawiłem 'amp', bo forumowy WYSIWYG zamienia encje). Kiedy natomiast pozostawiam polskie znaki, w Onecie treść wiadomości wyświetla się poprawnie do pierwszego polskiego znaku, od którego treść wiadomości jest obcięta. Kiedy zmienie kodowanie na utf-8, pojawiają się 'krzaki'.
Całą treść wiadomości przeredagowałem w taki sposób, aby nie zawierała polskich znaków, ale jest to rozwiązanie doraźne.
Chcę poprawnie wyświetlać tekst 'Jeżeli nie chcesz - zignoruj tę wiadomość. Ta wiadomość została wygenerowana automatycznie.'
W webmailu Onetu powyższy tekst kończy się po literach 'Je' i po nich nie ma nic więcej w kodzie strony z webmailem (kod podglądam wtyczką FF Firebug).
Obstawiam, że to wina silnika Onetu, skoro wiadomości wyświetlają się poprawnie w konkurencyjnych webmailach. Ten webmail nie ma ustawionego charsetu w metatagach nagłówka. Jednak po liczbie spamu, jaki dostałem od momentu założenia skrzynki testowej, zakładam, że musi być jakiś sposób, żeby ten problem rozwiązać?
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam