Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czy $_GET jest bezpieczne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
S_Olewniczak
Robię GUI dla pewnej bazy danych. Mam pomysł, żeby akcje użytkownika np. edytuj wysyłać w takiej postaci: http://127.0.0.1/index.php?event=edytuj&id=3. Czy taki sposób wysyłania id edytowanego wyniku jes bezpieczny, jak nie to jakie są wasze propozycje?
b4x
"wysyłania id edytowanego wyniku jes bezpieczny" - tak czy siak - jeśli będziesz zapisywał po id POSTEM/GET'em to w POSCIE i tak można zobaczyć bo dasz np:

<input type="hidden" name="id" vaule="<?$id?>" />
<input type="hidden" name="event" value="edytuj" />

Więc to za bardzo nie robi różnicy winksmiley.jpg
S_Olewniczak
Jeżeli to jest bezpieczne jak $_POST to wielkie dzięki oszczędziłeś mi wiele pracy. guitar.gif
piotrooo89
poczytaj o sql injection. bo ktoś może Ci małe kuku zrobić.
b4x
No ale filtrowanie danych to osobna sprawa winksmiley.jpg

Z tego co zrozumiałem pytał się tylko czy pokazanie takiego id w linku jest bezpieczne.

Spójrz sobie np. na edycje posta na tym forum jak link wygląda:

http://forum.php.pl/index.php?act=post&...27&t=113042
piotrooo89
Cytat(b4x @ 4.02.2009, 09:43:19 ) *
No ale filtrowanie danych to osobna sprawa winksmiley.jpg

Z tego co zrozumiałem pytał się tylko czy pokazanie takiego id w linku jest bezpieczne.

bezpieczne - jest to pojęcie względne, choć można to zrobić po odpowiedniej filtracji smile.gif
oi.
Bezpieczny to jest własny CMS, do którego kodu nikt poza nami nie ma dostępu.
bełdzio
Cytat(oi. @ 4.02.2009, 14:18:06 ) *
Bezpieczny to jest własny CMS, do którego kodu nikt poza nami nie ma dostępu.

a po co dostep do kodu? bez niego tez mozna sporo szkody narobic
Asmox
Dlatego najlepiej wszystko robić metodą $_POST i przetestować swoją stronkę pod kątem podatności na wstrzyknięcia
erix
Cytat
Dlatego najlepiej wszystko robić metodą $_POST

A jaka to różnica, czy $_POST, czy $_GET, jeśli ktoś celowo włączy register_globals...?
piotrooo89
Cytat(Asmox @ 4.02.2009, 20:10:06 ) *
Dlatego najlepiej wszystko robić metodą $_POST i przetestować swoją stronkę pod kątem podatności na wstrzyknięcia

nie wszystko się będzie dało więc zawsze lepiej jest filtrować + to co powiedział/napisał ~erix
Crozin
Cytat
Dlatego najlepiej wszystko robić metodą $_POST
POST, GET co za różnica... i jedno i drugie jest banalnie łatwo odpowiednio spreparować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.