Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Baner wolne wczytywanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ogrodomania
Mam pytanie czy jest jakaś opcja żeby mój baner nie wczytywał sie jako ostatni na stronie?? www.ogrodomania.com.pl baner jest w formacie jpg. www.ogrodomania.com.pl
wookieb
Domyslnie mozesz ukryć wszystkie elementy i włączyc je po załadowaniu obrazka. Oczywiscie tylko javascript
Kod
var img=new Image();
img.src="twoj_obrazek.jpg";

img.onLoad=function()
{
// pokazywanie wsystkich elementow
}

Lecz oczywiście jest to rozwiązanie zbędne... Co ci robi za różnice?
ogrodomania
uważasz że zbędne. Brzydko to wygląda jak ładuję sie strona najpierw a na końcu jej górna część czyli baner. Zapewnie jak zastosuje ten kod chociaż nie bardzo wiem gdzie go wkleić to strona bedzie się dłuzej ładować prawda?
wookieb
Nie. Wstawiasz w css
Kod
body{display: none;}

w head strony
Kod
<script type="text/javascript">
document.body.onload=function()
{
document.body.style.display="block";
}
</script>

Tak bedzie raczej szybciej.

Jezeli nie zadziała to pozostaje metoda z mojego pierwszego posta
Kod
{
var img=new Image();
img.src='twoj-top.jpg';
img.onload=function()
{
}
}
ogrodomania
pierwsza metoda nie zadziałała. Drugą wkleiłem w kod css dla strony tak? Bo wkleiłem ten kod właśnie w css. img.src='twoj-top.jpg' tutaj oczywiscie dałem 'header.jpg'
wookieb
Nie w css. W head podobnie jak poprzedni.
ogrodomania
body { display: none;} to dałem w css

{
var img=new Image();
img.src='header.jpg';
img.onload=function()
{
}
}

a to w html w sekcji head

Efekt wczytało sie tylko tło strony
zielone nic wiecej

MÓJ KOD CSS

erix
Cytat
Brzydko to wygląda jak ładuję sie strona najpierw a na końcu jej górna część czyli baner.

Lepiej zoptymalizuj grafikę tak, aby mniej zajmowała. Poza tym, naprawdę się czepiasz; zmuszasz użytkowników do wczytania zupełnie niepotrzebnego kodu...

Poza tym, używaj bbcode.
ogrodomania
Ok przepraszam. Ten baner to tylko 66,1 KB wiec wydawało mi sie ze bedzie sie bez problemu wczytywał. A moge dostac jakies wskazówki na temat optymalizacji grafiki? Będe uzywał już BBCode. Sorka
erix
Cytat
Ten baner to tylko 66,1 KB wiec wydawało mi sie ze bedzie sie bez problemu wczytywał.

Na to ma wpływ dużo więcej czynników niż się początkowo wydaje. Nie gorączkuj się, przecież użytkownik widzi, że strona się wczytuje. winksmiley.jpg

Cytat
A moge dostac jakies wskazówki na temat optymalizacji grafiki?

To musisz dobierać eksperymentalnie; nie ma jednej uniwersalnej rady...

Cytat
Będe uzywał już BBCode. Sorka

Popraw też swoje poprzednie posty. winksmiley.jpg
ogrodomania
poprawiłem czyli rozumiem że nie znajde rozwiązania tutaj? Musze pogrzebac o optymalizacji grafiki:(? Na tej mojej stronie to tyle tej grafiki co nic:)
erix
Nie ma jako takiego rozwiązania... A to, co chcesz przeforsować, to zupełnie zbyteczne dociążenie strony...

Ostatecznie możesz zrobić warstwę-preloader, ale to trochę bez sensu; najlepiej byłoby zoptymalizować grafikę.
ogrodomania
oki wiec już zabieram sie za optymalizacje. Program Paint Shop Pro? Chodzi o zmniejszenie jej rozmairów? Czy te fotki które są podpięte pod lightbox mogą zostac czy tez je otptymalizować. Co radzicie?

Lipa ta optymalizacja. Strona wolna od błędów fotki małych rozmiarów baner wręcz malutki i dalej strona muli baner sie wczytuje wolne. O co biega wie ktoś może czy nikt nie wie?
wookieb
Za pierwszym razem u mnie długo wczytywało i nie wiem czemu. Ale potem już ok (po wyczyszczeniu cache).
Dlugo sie wczytuje twoja niamacja flash. Taki efekt mozna za pomoca js osiagnac.
ogrodomania
Poprosił bym o skrypt ale o jakąs instrukcej a cośw temacie banera questionmark.gif jest jakaś opcja?
wookieb
Spormułuj jeszcze raz pytanie bo nie rozumiem bo "barbarzyńsku" smile.gif
ogrodomania
Pytanie dotyczy: Co zrobić by baner u mnie na stronie (ewentualnie animacja która jest we flash nie wczytywały się tak długo jak to jest aktualnie. Baner zajmuje jedyni 27 kB a długo sie wczytuje , strona wolna od błędów według Walidatora.smile.gif A prosiłem o skrypt java dzięki któremu mógłbym uzyskac taki efekt jak ten który jest w animacji
erix
Jeśli serwer jest tak skonfigurowany, żeby nie używał Keep-Alive, to tak się będzie działo - na zestawienie kolejnego połączenia z serwerem potrzeba czasu.
ogrodomania
acha nic nie rozumiem:)

zmieniłem hosting i to pomogło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.