Mike niestety nie mam. Bo zrobiłem w xxx.Success.php dwa formularze. Chodzi o to, że mam na głównej stronie wyświetlone książki i przydzielonych do nich autorów, obok każdej z nich dałem linka do następnej strony z formularzami, linka kończącego się identyfikatorem książki.
Na stronie xxx.Success.php zrobiłem formularz z select listą, w select liście są wyświetlani tylko autorzy przydzieleni do danej książki i można usuwać autorów (tylko nie usuwać autorów z tabeli Autorzy a z tabeli KsiazkiAutorzy - znaczy usuwać przydział), a na drugim formularzu jest druga select lista tylko z autorami nie przydzielonymi do danej ksiązki i za jej pomocą można przydzielać autorów do książki. Wyświetlane są w tych select listach oczywiście imiona i nazwiska tych autorów, a zwracane są ich identyfikatory.
W action.class.php w funkcji index mam tylko:
<?php
$this->autorzy_list = Doctrine::getTable('Autorzy')->getAutorzyPrzydzieleniKsiazce($request->getParameter('id'));
$this->nieautorzy_list = Doctrine::getTable('Autorzy')->getAutorzyNiePrzydzieleniKsiazce($request->getParameter('id'));
?>
A te funkcje getAutorzyPrzydzieleniKsiazce() i getAutorzyNiePrzydzieleniKsiazce() zwracają tylko id, imie i nazwisko z tabeli Autorzy a nie z tabeli Ksiazki. Więc raczej nie da rady chyba zrobić wg Twego sposobu opisanego w Twoim drugim poście chyba, że zmieniłbym zapytanie.
Podsumowując: Zrobiłem wg Twego sposobu czyli Mike podanego w jego pierwszym poście a więc:
<form action="
<?php echo url_for
('biblioteka/submit?id='.$sf_request->getParameter('id'))....?>
oraz
<form action="
<?php echo url_for
('biblioteka/submit2?id='.$sf_request->getParameter('id'))....?>
Funkcja 'submit' odpowiada u mnie za dodawanie autorów do ksiązki a submit2 za usuwanie autorów z książki.
I działa - dziękuję