Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Upload php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DannyM
Mam problem z połączeniem z ftp ze skryptu php. Dokładniej mówiąc ftp_connect() zwraca:
Warning: ftp_connect() [function.ftp-connect]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: nodename nor servname provided, or not known
Później oczywiście ftp_login() też nie zadziała bo wartość ftp_connect() jest jednym z parametrów. Kod wygląda tak:
  1. <?php
  2. $conn_id = ftp_connect($ftp_server);
  3. $login_result = ftp_login($conn_id, $ftp_user_name, $ftp_user_pass);
  4. ?>

Próbowałem też z dodawaniem portu w ftp_connect(), też nie działało ale nie jestem pewien czy wszystko podawałem poprawnie.
Nie mam pojęcia o co chodzi bo na innym serwerze wszystko działało ok. Co prawda tamten serwer nie był na Macu, ale to nie powinien być problem. Używając tych samych parametrów logowania w CaptainFTP łączę się bez problemu. Będę wdzięczny za pomoc.
kefirek
Napewno dobrze podałes adres ftp ? powinno byc np tak
  1. <?php
  2. $uzytkownik='test';
  3. $haslo='test';
  4. $ftp='ftp.costa.pl';
  5. $lacz=ftp_connect("$ftp");
  6. $wynik=ftp_login($lacz, $uzytkownik, $haslo);
  7.  
  8. ftp_close($lacz);
  9. ?>
DannyM
Cytat(kefirek @ 15.02.2009, 16:53:20 ) *
Napewno dobrze podałes adres ftp ? powinno byc np tak
  1. <?php
  2. $uzytkownik='test';
  3. $haslo='test';
  4. $ftp='ftp.costa.pl';
  5. $lacz=ftp_connect("$ftp");
  6. $wynik=ftp_login($lacz, $uzytkownik, $haslo);
  7.  
  8. ftp_close($lacz);
  9. ?>

Ta w sumie jak juz pisalem na innym serwerze dziala a tu jedyna roznica, ze lacze sie po IP nie domenie ale to chba bez roznicy.

Problem polegal na zablokowaniu portu i musialem uzyc trybu aktywnego do polaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.