Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]problem z importem czcionki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
mam taki fragment kodu, który jest odpowiedzialny za czcionkę:
Kod
@font-face{font-family:"Trebuchet MS"; src:url(trebuc.ttf)}

ale nie działa. Wiecie czemu?
RafaelX
Spróbuj tak:
  1. @font-face {src:url(trebuc.ttf); font-family:Trebuchet MS;}
sweter
nie działa
RafaelX
moze zmień nazwe na jakąś prostrzą i zobacz czy w katalogu z arkuszem styli jest ten plik z czcionką
mls
Plik z fontem musi, w tym przypadku, być w tym samym katalogu co style CSS.
Kod
@font-face {
    font-family: 'Trebuchet MS';
    src: url(trebuc.ttf);
}

ten zapis jest jak najbardziej prawidłowy. Kwestia jeszcze tylko przeglądarki pod jaką to sprawdzasz i faktu, po czym stwierdzasz, że ów zapis nie działa?
likemandrake
Temat: CSS2_teoria_o_font_face
sweter
Cytat
Kwestia jeszcze tylko przeglądarki pod jaką to sprawdzasz i faktu, po czym stwierdzasz, że ów zapis nie działa?

Korzystam z FF.
Stwierdzam po ty, że tekst na stronie jest zapisany w Arialu, a mam taki fragment w pliku .css
Kod
font-family:Trebuchet MS,Arial
mls
Zakładam więc, że sprawdzasz pod betą FF 3.1. Wcześniejsze nie obsługują @font-face.
Kod
font-family: 'Trebuchet MS', Arial;

Dobrym zwyczajem jest zapis kilkuczłonowych nazw fontów w apostrofach. Kolejna sprawa - czy plik z fontem znajduje się we właściwej lokalizacji?
sweter
Sprawdziłem pod FF 3.1, ale też nic sad.gif
Cytat
Kolejna sprawa - czy plik z fontem znajduje się we właściwej lokalizacji?

Oczywiście.

Cytat
Wcześniejsze nie obsługują @font-face.

To jak mogę zaimportować swoją czcionkę w młodszych wersjach?
A może zamienić format na .eot? Tylko, że on, tak jak wyczytałem, współpracuje wyłącznie z IE.
A w jakim formacie zapisać czcionkę, tak, żeby była dostępna przez wszystkie przeglądarki (FF, Opera, IE, Chrome)?
erix
Cytat
A w jakim formacie zapisać czcionkę, tak, żeby była dostępna przez wszystkie przeglądarki (FF, Opera, IE, Chrome)?

Heh, w tym właśnie problem... Najpewniej albo zrenderować do obrazka, albo sIFR.
pezet_xmen
Może zadziałać coś takiego:
@font-face {
font-family: calibri;
src: local("calibri");
}
jeśli chodzi o załączanie plików z czcionkami to słyszałem kiedyś że musi to być plik np. calibi.eot
mls
Pliki .eot są wyłącznie dla IE. Safari, FF 3.1 i Opera 10 obsługują fonty TrueType/OpenType.
likemandrake
Cytat(pezet_xmen @ 18.02.2009, 13:32:00 ) *
jeśli chodzi o załączanie plików z czcionkami to słyszałem kiedyś że musi to być plik np. calibi.eot

Nie tylko słyszałeś, ale wszystko jest w temacie, który zapodałem. Linki które tam zamieszczono prowadzą do stron, gdzie wszystko jest wytłumaczone, jakie warunki trzeba spełnić aby korzystać z @font-face
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.