jawka7
15.02.2009, 20:48:23
witam
mam pasek statystyki od 0 do 100% i chce zeby bylo widac wizualnie na stronie jak ten pasek rosnie o np 2% co 5 sek, no ok to proste bo robie od strony przegladarki i dziala, no ale np jezeli statystyka przekroczyla 75% tznze juz bde mogl wykonac w swoim serwisie pewna akcje. mowiac w prost, chce stworzyc system ktory na bierzaco bedzie aktualizowal sie z baza cyzli ze jak przejde w inna zakladke do on nadal bedzie rosl i w moich oczach widze ze rosnie na pasku i w bazie tak samo. moglbym co chwila odswiezac funkcja przegladarke ale to jest nie mozliwe poniewaz utrudniac bedzie to pracowanie. che zeby jednoczesnie pasek rozl i jednoczesnie mozna bylo robic cos innego w tym samym serwisie. macie moze jakies rozwiazanie na to? chodzi mi o to zeby widzac jak pasek rosnie satystyka byla nadal aktualna.
Kildyt
15.02.2009, 21:05:30
Ja bym stworzył malutką pływającą ramkę i tam odświeżał kod co jakiś czas.
Na pewno są o wiele lepsze metody na rozwiązanie tego problemu, ale mi do głowy przychodzi tylko taki.
jawka7
15.02.2009, 21:11:31
tez o tym myslalem, chcialbym tez zmniejszyc jak najbardziej przeciazenia wywolywanych zapytan do bazy no i zeby niebylo widac ze ramka sie przaladowywuje, wizualnie musi to wygladac jakby to wszystko dzialo sie w tej chwili na stornie. a poza tym jakby nie bylo ramki sa juz malopopularne na stronie, i nie wszystkie przegladarki sie z nimi zgadzaja.
matiszak
16.02.2009, 17:56:44
Hmm jeśli dobrze zrozumiałem to ogólnie : coś się dzieje w tle co wymaga interakcji z jakaś stroną ale nie przeszkadza to w czytaniu strony(tzn. nie przeladowuje jej). Da się to zrobić za pomocą Ajaxa. W internecie jest mnóstwo kursów.
Osobiście moge ci dać małą biblioteke przezemnie stworzoną na potrzeby mojej strony

Jak coś to pisz.
jawka7
16.02.2009, 22:29:26
aha ok, napisalem na priv, z gory dzieki. A ja sciagam kurs Ajax'a i biore sie do nauki ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.