Jak zmienić model z którego korzystać ma panel admina (backend)?
Przykład mam taki:
Redaktor pisze artykuł - podczas zapisywania w modelu /lib/model/Article.php nadpisuje metodę save() dodając setAuthorID( /* tu id autora /* ), bo wiadomo -> redaktor nie może ręcznie wpisywać swojego id, generowania ukrytego pola w formularzu dodawania z id redaktora też chcę uniknąć.
I tu pojawia się problem, ponieważ chcę by w backendzie admin mógł wybierać id autora podczas pisania nowego artykułu... Tyle że backend korzysta z tego samego modelu, więc korzysta również z nadpisanej metody save()...
Niby w generator.yml jest opcja model_class: Article, ale podczas zmiany na np. BackendArticle i stworzeniu w /lib/model pliku BackendArticle.php gdzie metodę save() przywracam do normalności - wywala mi błąd symfony że nie może znaleźć BackendArticle model class.
Cache oczywiście czyściłem.
Mało tego - plik BackendArticle.php o dziwo jest parsowany, ponieważ jak specjalnie zrobię w nim błąd w pisowni - php zwraca wtedy Fatal Error'a.
Po przestudiowaniu sfPropelGenerator postanowiłem utworzyć w /lib/model/map plik BackendArticleMapBuilder.php -> pomogło, już niby model odnajduje, ale dodatkowo w generatorze muszę poustawiać "stare" nazwy klas formularzy i filtrów. Ok - poustawiałem.
Wchodzę do panelu - działa!
Próbuję napisać nowy artykuł -> i lipa, dalej wykorzystywany jest stary model Article.php

Wiecie jak poprawnie zmienić model w backendzie dla jakiegoś modułu?
W tutku jobeet jest o zmianie formularza, ale z modelem już jakoś to tak nie działa (o czym opisałem) :/
Pozdro.