Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramewor] Problem z określeniek ścieżki do img
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
fragles
Poznaję ZF jakoś sobie radzę, ale zastanawia mnie jedna rzecz czemu w różnych widokach ścieżka do img musi byś różna (być może nie musi, ale u mnie musi)

czasami "localhost/projekt/kontroler/akcja"
wymaga
src="./public/images/obrazek"
a kiedy indziej wymaga
src="../public/images/obrazek"

niby jedna kropka na poczatku róznicy, ale jednak - czy można to jakoś ujednolicić?
phpion
Cytat(fragles @ 23.02.2009, 12:42:58 ) *
niby jedna kropka na poczatku róznicy, ale jednak - czy można to jakoś ujednolicić?

Używaj ścieżek bezwzględnych. Wówczas będziesz miał poprawne ścieżki bez względu na to, gdzie aktualnie będziesz.
src="/public/images/obrazek"
czyli rozpoczynasz ścieżkę od /
stloyd
Proste jak konstrukcja cepa...

Przy mod_rewrite (czy cokolwiek tam używasz) nie dajesz warunku że pliki istniejące (ew. rozpoznane po rozszerzeniu) nie mają być parsowane przez ZF'a co skutkuje tym iż musisz ustalać takie dziwne ścieżki w każdej akcji (a wystarczyło by chociażby skorzystać z baseUrl()).

Co do różnicy między ./ a ../
./ = aktualny katalog
../ = katalog "wyżej"

Pozdrawiam (;

ps. ew. korzystaj ze ścieżki bezwzględnej jak napisał phpion, choć nie zawsze niestety można, ale to inna bajka
fragles
dzięki za pomoc

zrobiłem tak

1)przekazuje do szablonu "projekt" (nazwę projektu)
2)w szablonie do obrazków zamiast ./ lub ../ daję {{$projektURL}}/public/images/obrazek.gif

i jak na razie działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.