Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Współpraca z dwiema bazami
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
karolski
Witam,
Mam pewne zadanie do rozwiazania, mam serwis posiadający baze uzytkownikow i tabele z nia zwiazaną, buduje teraz nowy serwis który ma korzystac z tej bazy uzytkownikow, zastanawiam się jednak jak to zrobic, projektujac nowa baze mam relacje do tabeli uzytkownicy lecz nie wiem jak to zgrac. Ma ktos pomysl lub wie jak to rozwiazac?

W symofny jest opcja polaczenia się z dwiema bazami, czy ktos korzystał z niej?
karolski
dzieki za opd, ale to nie rozwiaze tego problemu, zastanaiwam sie nad uzyciem jednej bazy do dwoch projektow ale nie jest to zbyt ladne rozwiazanie
SongoQ
Z jakiej bazy korzystasz bo mozesz wewnetrznie to zrobic miedzy bazami np: dla Postgresa istenije cos takiego jak DBLink, gdzie nawet mozesz z pg laczyc sie na Oracle lub Mysql. Dla innych baz takie rozwiazania tez istnieja.
SongoQ
Np w przypadku dblinka zlaczenia miedzy tabelami roznych baz to pestka. Mozna oczywiscie posrednie rozwiazanie ze sf pracyje na 2 bazach jednoczesnie co moze nie byc az tak dobrym rozwiazaniem bo podejrzewam ze bedzie masa pracy w modelach. A tak mozna by np dblinka + vidok i z tego zbudowac model i w sf masz to przezroczyste widzisz tak naprawde jak by wszystko bylo lokalnie na 1 bazie danych. Kombinacji jest sporo - lepsze i gorsze rozwiazania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.