Myślę, że jako pierwszy framework powinieneś wybrać albo Kohana albo Symfony.
Jeśli jesteś ogólnie w php krótko to wybierz Kohaną, bo tak jak już wspomniano jest do bólu prosta (w pozytywnym sensie).
Jeśli już trochę w php siedzisz to lepszym wyborem będzie Symfony. Ale podchodząc do Symfony musisz mieć świadomość, że ucząc się Symfony musisz poznać wiele nowych narzędzi typu ORM, stosowanie YML, stosowanie skryptów generujących cośtam, Prototype itp itd. Ogólnie warto, ale na początku możesz być trochę zagubiony i nie zrozumieć całej "potęgi" tego frameworka. Ja dawno dawno temu, gdy byłem właśnie na podbnym etapie wyboru pierwszego frameworka wybrałem symfony... i nie udało mi się go nawet uruchomić

Potem był CI i Zend, ale po jakimś czasie gdy już trochę opanowałem php wróciłem do Symfony i tak już zostało.
Zend jest również ciekawym frameworkiem, ale raczej silnie odradzam na początek. Jeśli chcesz zrozumieć o co chodzi we frameworkach to warto wybrać coś co jest już frameworkiem gotowym do użycia. Zend to jest zestaw klocków z którego musisz sobie sam złożyć framework (a uwierz, że nie zrobisz tego dobrze jeśli nie masz jakiejś wizji, a skoro nie stosujesz frameworków to jej nie masz). Myślę, że Zend jest dobrym pomysłem jako 2 lub kolejny framework - wtedy wyciśniesz z niego na pewno dużo.
Co do prędkości to ogólna zasada jest imho taka, że im bardziej framework rozbudowany tym wolniejszy. Także w prostych zastosowaniach Zend i Sf będą raczej wolniejsze od Kohanej - ale znowu znając dobrze dany framework możesz "przyciąć" go do danego celu i dostroić np. stosując cachowanie (np. symfony ma bardzo przyjemne i proste cachowanie).