Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zawodowcy - frameworki i szablony
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Malinaa
Witam, chciałbym zapytać o frameworki i szablony.

Rzecz dotyczy serwisu, który jest napisany w czystym PHP. Z czasem serwis rozbudował się i obecnie samo PHP nie wystarczy, aby można było szybko i sprawnie modyfikować stronę.
Chcę napisać całość od nowa z użyciem, no właśnie? Zend Framework'a lub/i Open Power Template.
Pierwszego jak i drugiego nie znam. Właściwie, czy możecie wytłumaczyć różnicę między frameworkami, a szablonami?
Od czego zacząć, gdzie znajdę dokumentację w języku polskim do Zend Framework.
Jak napisać aplikacje zawodowo i szybko na szablonach (template), bez głowienia się nad każdym szczegółem, bezpiczeństwem itd.?

Bardzo proszę o informacje smile.gif
athabus
Szablony vs Framework.

Ogólnie bezpiecznym będzie założenie, że szablon odpowiada za warstwę widoku do której musisz dostarczyć jakoś dane natomiast framework to jest pojęcie o szczebel wyżej - po prostu szkielet aplikacji na którym ją opierasz. Framework bardzo często zawiera w sobie jakiś system szablonów albo umożliwia jego wykorzystanie. Np. możesz zrobić coś takiego: Generator panelu administracyjnego. Ale oczywiście frameworki to nie tylko generatory ale też "tony" przydatnego kodu, który przyspiesza programowanie np. ORM'y, szablony, wbudowana konfiguracja, cachowanie widoków, biblioteki integrujące system z jakimiś usługami itp itd.

Ogólnie jeśli chcesz przyspieszyć kodowanie to potrzebny Ci raczej framework. Nie stawiał bym raczej na Zenda w Twoim przypadku, bo to jest framework dla ludzi z doświadczeniem- niedawno ktoś pytał o kolejność nauki frameworków - padło tam dość dużo ciekawych wypowiedzi więc zajrzyj koniecznie. Pomyśl o czymś bardziej usystematyzowanym np. Kohana albo Symfony. Co do dokumentacji po Polsku to powiem Ci, że lepiej naucz się angielskiego. Nawet jak powstają jakieś tłumaczenia to i tak po kilku miesiącach są nieaktualne i nikt ich nie uaktualnia (nie wiem jak jest z Zendem, ale jak kiedyś się go uczyłem to było przetłumaczone może z 50% dokumentacji i każda część z trochę innej wersji). Także jeśli myślisz poważnie o nauce to zacznij od angielskiego.
Malinaa
Z angielskim sobie poradzę.
Czy możemy przejść do Zenda, albo proponowanego Symfony smile.gif

Czy o ten link chodzi, co do Kolejności nauki frameworków ?

Two seconds later: Po przeczytaniu jestem skłonny uwierzyć, że od Sympfony będzie prościej zacząć zabawę z frameworkami. Jak zacząć? Co ściągnąć, instalacja, narzędzia, pierwsza strona (index.php) guitar.gif
athabus
Dokładnie o ten.
destroyerr
Zacząć od przeczytania dokładnie podanego wątku. SYMFONY i kropka.
Pytasz od czego zacząć? Od wejścia na stronę tego frameworka, to powinno wystarczyć. Nawet najwięksi przeciwnicy tego frameworka zgodznie twierdzą, że dokumentacje ma świetną. Jeśli jednak to Cię przerośnie to spróbuj od kliknięcia na tej stronie w Jobeet.
Potem będzie z górki, zaczniesz czytać, pisać, szukać i wszystko się rozjaśni.
Malinaa
Symfony i kropka, to trochę mało jak na dzień dobry.
Takie podejście do problemu nie jednego przerasta i komuś kto pyta jak zacząć z pewnością nie wystarczy. Może gdy chce się zniechęcić. Jak rozumię nie o to chodziło?
Chciałbym ten proces jak najbardziej przyspieszyć, chyba zależy nam na szybkości?
Proszę o więcej szczegułów i co to jest, albo gdzie na tej stronie Jobeet.
Liczę, że "będzie z górki" yahoo.gif i dziękuję.
dr_bonzo
Cytat
Proszę o więcej szczegułów i co to jest, albo gdzie na tej stronie Jobeet.

@Malinaa: chcesz sie uczyc FW-ow a google nie umiesz obsluzyc
destroyerr
Cytat
SYMFONY i kropka.

Było położeniem nacisku na poprawny zapis nazwy frameworka, a nie fanatyzmem wobec niego.
Nie wiem jak reszcie ale mi nie zależy na tej szybkości, to jest Twój problem. To nie jest szkoła podstawowa, że każdy musi chodzić.
Nie chcesz to nie, a Twoje podejście pokazuje, że masz zero własnej woli. Naprawdę nie znalazłeś na tej stronie Jobeet?
Malinaa
Cytat
chcesz sie uczyc FW-ow a google nie umiesz obsluzyc

Mam jeszcze jedno pytanie.
Dlaczego na tej stronie macie tylko wybór Pomógł?
Nie oczekuję odpowiedzi.

destroyerr
Nie muszę. Napisałem, że chciałbym.
A jeśli Ty nie chcesz (może to wszystko co potrafisz), dziękuję i za tyle (o ile).
Pozdrawiam Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.