Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem w Operze
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
p_korcz
Witam.
Jak rozwiązać ten problem. Pola input, w przeglądarkach IE,FF wszystko ładnie widać bez obramowania, natomiast w Operze pokazuje się obramowanie w 1px. Jak to zlikwidować ?
Kod
<input class='loginboxuser' id='usname' name='usname' value='login' maxlength='30' type='text' onfocus=\"if(this.value=='login')this.value=''\" onblur=\"if(this.value=='$us')this.value='login'\"/>\n<input class='loginboxpass' id='uspass' name='uspass' value='hasło' maxlength='30' type='password'   onfocus=\"if(this.value=='hasło')this.value=''\" onblur=\"if(this.value=='')this.value='hasło'\"/>

i styl css

Kod
background-image: url(images/searchbg.gif);
width: 90px;
height: 17px;
cursor: text;
border: 0px;
Fantazyn
To wina przegladarki (Opery), a raczej nie wina tylko informacje, że ma zapamiętane wartości dla tych pól i można je automatycznie wybrać po wciśnięciu różdzki (Ctrl + Enter) z menu.
Możesz to sprawdzić w Operze np. na Gmail'u (jeśli masz zapamiętane hasło).

Pozdrawiam.
p_korcz
A można się jakoś tego pozbyć ?
Dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam.
R&R
Witam! smile.gif

Nie napisałeś nazwy tej klasy, czy napewno to jest: .loginboxuser, loginboxpass {} ?

Możesz jeszcze dopisać: .loginboxuser, loginboxpass, input[type=text] {}

I wtedy dajesz do klasy:

.... {
...
border: 0 solid;
}

ew. border: none;

Wtedy zadziała..

Tak to wina Opery, bo nie chce wyświetlać kasztanków w kodzie.. jest za dokładna..

Po za tym chyba sobie komplikujesz z tymi klasami, nie lepiej jedna klasa "input"?

Pozdrawiam smile.gif
rr

ps. ja mam tak w kodzie i wszędzie inputy są pozbawione bordera..., albo mają kropkowany, bo tak lubię.. winksmiley.jpg
p_korcz
Dla 'loginboxuser' i dla 'loginboxpass' mam własnię tę klasę ,której css podałem. Próbowałem, dać w borderze none czy też 0px
i nic. Nadal ten border przy inputach.

Żeby było jeszcze ciekawiej, te inputy mam wewnątrz formularza. Jak go wywaliłem, to problem zniknął. Operka ładnie pokazuje inputy. No ale, ten form musi być.
R&R
hmm coś musi być nie tak..

Czy możesz wkleić ten formularrz plus klasy, ko których są odwołania? Co mówi validator? nie ma jakiś błędów?

Mi nigdy coś takiego się niezdarzyło, a od wielu lat wypleniam wszelkie bordery. Operka to moja ulubiona przeglądarka, choć w sumie mam ich kilkanaście..

Moim zdaniem nie następuje odwolanie do klasy, lub jest błąd w formularzu uniemożliwiający poprawne wyświetlanie reszty w tym np. inputów..

Zrezygnuj w tych klas i daj klasę

.input, input[type=text] { border: 0 solid;}

Spróbuj np. z -> { border: 1px dotted; }

I zobacz czy jest w ogóle zmiana..

A w formularzu daj do obu inputów -> class="input"

Przejrzyj uważnie kod, bo gdzieś tkwi przyczyna, takiego stanu..

Pozdrawiam
rr.

// Edit.. btw.. uciekło mi.. hmm no trudno, żeby inputy były po za formularzem, do którego przynależą..

// Edit 2 - czyścisz w ogóle cache Opery?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.