Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Struktura aplikacji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
ikssde
Cześć, jestem w trakcie nauki, a w zasadzie to pisania alpikacji opartej o Zend framework i borykam się z pewnym problemem. Zastanawiam się jak podzielić aplikację, moją pierwotną koncepcją były 2 moduły: admin i default. Admin był dostępny dla zalogowanego użytkownika z przywilejami administratora, natomiast default dla wszystkich. Czy to jest dobre rozwiązanie ?
Czy niektóre kontrolery modułu admin mogą być dostępne dla użytkownika ? Czy jeżeli takowe mają istnieć to wrzucić je do modułu default ?

Kolejna rzecz to budowa kontrolerów, analizując przykład systemu newsów, zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment. Pierwszy odpowiedzialny za wyświetlanie wszystkich newsów, wyświetlanie jednego, a drugi odpowiedzialny za wyświetlanie komentarzy do danego newsa i edycję. Czy połączyć te dwa w jeden?

Jak to wszystko wygląda w waszych projektach? Byłbym wdzięczny za pomoc smile.gif
pgrzelka
w aplikacji którą teraz tworzę do komentarzy mam oddzielny kontroler umożliwiający dodawanie i wyświetlanie komentarzy, jako że u mnie komentować można kilka różnych 'rzeczy' (kontrolerów) to do komentarzy odwołuje się w plikach widoku dzięki helperowi action(),
wygląda to tak, że np. w newsach w scripts/views/news/index.phtml daję kod
  1. <?php
  2. echo $this->action('index', 'comments', false, array('what'=>'news', 'newsid'=>2))
  3. ?>

czyli wyświetlamy akcję index z kontrolera comments, z odpowiednimi parametrami

a jeżeli chcesz rozwiązać problem z dostępem do metod to zainteresuj się ZEND_ACL
Daimos
wszystko zalezy od aplikacji
Cytat
zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment.

to moim zdaniem minimalne rozbicie
ja np w aplikacji ktora aktualnie robie, mam wiele modulow, gdzie do kazdego potrzebne mi sa komentarze, wiec sobie zrobilem modul comments

jezeli jakies kontrolery z modulu admin, maja byc dostepne dla uzytkownika, to nie ma zadnego problemu, by okreslic konkretne przywileje (Zend_Acl)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.