Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Problem z połaczeniem bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Witam!

Od poczatku mojej nauki PHP nauczyłem się rozumieć wiele częstych błędów i je naprawiać. Niestety, dzisiaj zarejestrowałem sobie konto na elektroda.pl/www.php. Udostępniają tam konta 200MB wraz z php i mysql. Korzystając z tego ze jestem aktywny na forum założyłem sobie konto. Ale już na początku dostałem takie coś:
Kod
Warning: mysqli_connect() [function.mysqli-connect]: (00000/1130): Host 'debian' is not allowed to connect to this MySQL server in /home/domowy/domains/domowy.elektroda.eu/public_html/mati/index.php on line 18
nie

Jest to błąd wywodzący sie z kodu:
  1. <?php
  2. $db = mysql_connect('www.elektroda.eu', 'domowy_mat', 'tajne'); //probowałem tez z mysqli_conect
  3. if(!$db){
  4. echo 'nie';
  5. }
  6. ?>

Moze to rzuci swiatło na serwer:
Kod
Serwer: Localhost via UNIX socket
Wersja serwera: 5.0.67
Wersja protokołu: 10
Użytkownik: domowy_mat@localhost
Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)

Niestety z takim błędem się nigdy nie spotkałem. Mógłby mi ktoś objaśnić co ten błąd oznacza i co moze być najprawdopodobniej jego przyczyną. Pozdrawiam!
Spawnm
daj localhost zamiast www.elektroda.eu
thomson89
Ano działa. Ale dlaczego?
Mephistofeles
Bo serwer MySQL ma wyłączony dostęp z zewnątrz?
lor
domena jest powiązana z zewnętrznym interfejsem sieciowym, natomiast ze względów bezpieczeństwa możesz się logować tylko z localhosta na localhosta winksmiley.jpg
thomson89
W sumie lor, znalazłem potwierdzenie twoich słów. Gdzieś tam w panelu zarządzania jest pole: akceptowalne hosty. Dopisałem sobie więc ip domowego i normalnie z apacha mogę łączyć się za pomocą elektroda.eu. I jakbym dopisał nsip to chyba będzie działać z serwera.

Dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.