Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rysowanie lini, okręgów za pomocą PHP bez bibliotek GD
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hao
Czy biblioteki GD nei odnoszą się tylko do przetwarzania zewnętrznych plików graficznych?
Czy do narysowania okręgu, lini potrzeba tych bibiotek?
Czy mógłbym prosić o jakiś kompletny przykład jak narysować np. linię, okrąg? W manualu nie znalazłem nic o rysowaniu zwykłych kresek, w innej książce natomiast odnalazłem coś takiego:

ImageLine
Na rysunku $im rysuje linię od $x1, $y1 do $x2, $y2 (lewy górny róg to 0,0) o kolorze $col. Patrz również: ImageCreate() i ImageColorAllocate().
int imageline (int im, int x1, int y1, int x2, int y2, int col)

NA RYSUNKU! czyli nie można sobie rysować od tak ? tongue.gif
kszychu
Cytat
Czy biblioteki GD nei odnoszą się tylko do przetwarzania zewnętrznych plików graficznych?

Nie
Cytat
Czy do narysowania okręgu, lini potrzeba tych bibiotek?

Tak
Cytat
Czy mógłbym prosić o jakiś kompletny przykład jak narysować np. linię, okrąg? W manualu nie znalazłem nic o rysowaniu zwykłych kresek

źle szukałeś: [manual:587fd5feaf]imageline()[/manual:587fd5feaf], [manual:587fd5feaf]imageellipse()[/manual:587fd5feaf]
Cytat
, w innej książce natomiast odnalazłem coś takiego:

ImageLine
Na rysunku $im rysuje linię od $x1, $y1 do $x2, $y2 (lewy górny róg to 0,0) o kolorze $col. Patrz również: ImageCreate() i ImageColorAllocate().
int imageline (int im, int x1, int y1, int x2, int y2, int col)

NA RYSUNKU! czyli nie można sobie rysować od tak ? tongue.gif

Można, trzeba tylko sobie najpierw stworzyć rysunek funkcją imagecreate();
Patrzyłeś tam, gdzie pogrubiłem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.