Witam, piszę tu by nie zakładać kolejnego tematu o... no właśnie
Testuję mój skrypt na localhoście (ubuntu 9.04, najnowszy mysql, php, phpmyadmin poinstalowane) i na serwerze w sieci (byethost). Na obu są piękne krzaki i krzewy
Teraz tak :
- przeglądałem wszystkie możliwe tematy, porady... cokolwiek... i nic
Czasami jak poustawiam to treść do bazy danych dodawana jest bez krzaków ręcznie (w konsoli - localhost), albo przez PMA (na localu i serwerze), ale jeszcze nigdy nie dodało dobrze przez skrypt. Oczywiście próbowałem różnych konfiguracji, nawet prostych - wszystko jednakowo, ale bez efektów.
Męczyłbym się dalej, ale już ręce opadają po tych paru godzinach spędzonych przy bazie danych i jednym, prostym skrypcie...
Skrypt :
<?php
function insert_db($title, $author, $edition, $format, $year){
}
$query = "INSERT INTO `plyty` VALUES (NULL, '$title', '$author', '$edition', '$format', '$year')";
echo 'Dane zostały wstawione pomyślnie.<br />'; $query = 'SELECT * FROM `plyty`';
echo 'Dane zostały pobrane pomyślnie.<br />'; echo '<table border="1">'; echo '<tr><th>Tytuł</th><th>Autor</th><th>Wydanie</th><th>Format</th><th>Rok</th></tr>'; echo $result_row['tytul'] .'</td><td>'; echo $result_row['autor'] .'</td><td>'; echo $result_row['wydanie'] .'</td><td>'; echo $result_row['format'] .'</td><td>'; echo $result_row['rok'] .'</td></tr>'; }
}
?>
<html>
<head>
<title>Wstawianie danych</title>
</head>
<body>
<?php
if (($title != NULL ) && ($author != NULL ) && ($edition != NULL ) && ($format != NULL ) && ($year != NULL)){
insert_db($title,$author,$edition,$format,$year);
}
else {
<h1>Wprowadź nową pozycję:</h1>
<form action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'" method="GET">
<table><tr>
<td><label>Tytuł:<input type="text" name="tytul" id="tytul" /></label></td>
<td><label>Autor:<input type="text" name="autor" id="autor" /></label></td>
<td><label>Wydanie:<input type="text" name="wydanie" id="wydanie" /></label></td>
<td><label>Format:<input type="text" name="format" id="format" /></label></td>
<td><label>Rok:<input type="text" name="rok" id="rok" /></label></td><br />
<input type="submit" value="Zatwierdź" />
</tr></table>
</form>';
}
?>
</body>
</html>
<< host itd. dobrze wpisuję, bo samo dodawanie działa

ale krzaki....
przez phpMyAdmin ustawiam wszystko - baza danych (utf8_polish_ci / próbowałem też utf8_unicode_ci , utf8_general_ci, latin2) to samo z tabelą i zawartością.
Efekt? Dodawanie przez phpMyAdmin działa - w samej bazie nie ma krzaczków - ale na stronie już są (strona kodowana w utf-8 ).
przez konsolę (localhost) także próbowałem już różnych ustawień... i tutaj też 0 efektów... jedynie to ręcznę wpisywanie w konsoli insert into... działa...

pomocy