Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hierarchia na stronach
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Asmox
Nie wiem czy już istnieją takie pomysły, ale dzisiaj wpadł mi do głowy i przyjemny sposób na tworzenie stron internetowych. Rozbijamy stronę na kilka kawałków, np. nagłówek, treść itd, tworzymy tabelę w DB pt. np. PAGES i wbijamy odpowiednie teksty do odpowiednich pól w tabeli.
Następnie mógłbym utworzyć klasę Page, a każdy nowy jej egzemplarz jest tworzony w momencie kliknięcia linku do strony.

No tak... tylko jak ustalić "poziom" strony. Załóżmy, że mamy taki układ plików:
Kod
./
  |
  |
---index.php
  ---articles/
       |
       index.php

W folderze articles nie ma stron z artykułami, bo je przeniosłem do bazy przyp.
Zaczynają mi się nasuwać pewne pytania:
1. W bazie można by oczywiście mieć takie pole jak kategoria i w ten sposób trzymać WSZYSTKIE strony w jednej tabeli. Tylko czy przy większej liczbie stron nie zrobi się bałagan?
2. W jaki sposób odnaleźć hierarchię strony? Chodzi mi konkretnie o działanie głównie paska pt. "Jesteś tutaj: strona_główna.pl"->strona->podstrona". Czy po prostu w polu tabeli o nazwie kategoria pisać te strona->podstrona?
krowal
Po pierwsze, czemu aż 3 tematy założyłeś, jak chcesz coś zmienić to od tego jest edycja.
Po drugie, bez sensu trzymanie całej strony w bazie bo ciężko by ją było później edytować... i w ogóle jakieś to takie na około rozwiązanie.
Po trzecie, zainteresuj się jakimś frameworkiem realizującym ideę MVC, na pewno rozwiąże to twoje wszystkie problemy logistyczne smile.gif
adrian.p
Cytat(krowal @ 7.04.2009, 07:09:46 ) *
Po trzecie, zainteresuj się jakimś frameworkiem realizującym ideę MVC, na pewno rozwiąże to twoje wszystkie problemy logistyczne smile.gif

Ktos uslyszal conieco o ideii mvc i teraz głosi teze "mvc lekiem na cale zlo". Owszem, ale z umiarem. Nie kazdy musi odrazu rzucac sie na głębszą wode, moze po prostu szuka odpowiedzi na dreczace go pytanie, a w ten sposob raczej mu nie pomożesz. Mimo wszystko bez urazy krowal.

Co do tematu to googluj: "drzewo depesza".
Zyx
Jemu bardziej o CMS-a chodzi. Co prawda nie jest to odkrywcze, bo chyba dziesiątki, jeśli nie tysiące osób już dawno na to wpadły i istnieje wiele CMS-ów działających właśnie w ten sposób, ale działają one w oparciu o drzewa przechowujące strukturę strony, co nie wyklucza jednocześnie umieszczenia części danych gdzie indziej.

Odnośnie samych drzew, ja osobiście wolę algorytm przechodzenia zmodyfikowaną metodą preorder, zwany też często nested sets (zagnieżdżone zbiory). Oferuje te same możliwości, co drzewo depesza + parę dodatkowych (np. zliczanie ilości potomków sprowadza się do wykonania jednej operacji matematycznej).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.