Cytat
Tabela nie nazywa się działy tylko elementy, a jednym z elementów jest dział. To, że wiele pól rozpoczynać się będzie od prefiksu dzial_ nie oznacza, że baza jest źle zaprojektowana. Oznacza jedynie tyle, że w jednej tabeli możesz mieć kilka typów danych i chcieć je wzajemnie sortować.
To było tylko przykładowo. W każdym razie - może masz po prostu nierelacyjnie...?
Cytat
Załóżmy, że masz tabelę części, a w niej kilka typów danych silnik, koło, kierownica. Mają one pewne wspólne cechy jak waga nazwa, data dodania itp. Mają jednakże również zupełnie różne względem siebie właściwości i tak masz kolumn
Cytat
Można to podzielić na kilka tabel, ale aby sortować lub filtrować te dane trzeba by korzystać z JOINÓW, a o ile mi wiadomo JOIN powoduje, że każdy pobierany rekord z tabeli A powoduje przeszukanie całej tabeli B (do moment u natrafienia na rekord zbieżny).
A normalizacja?
Cytat
Nie chcę używać angielskich nazw kolumn tak samo jak nie używam angielskich nazw zmiennych itp.
I Twój problem, potem się natkniesz na taką sytuację, w której będzie się ciężko przestawić.
Cytat
Ktoś powiedział, że anglojęzyczne nazwy zmiennych i kolumn są ok i Ty się tym zasugerowałeś
Nie zasugerowałem. Po prostu tak się przyjęło i już. Sprawdź w serwisach, w których skupiani są programiści z wielu państw i porażająca większość używa języka angielskiego pomimo, że to nie jest to ich rodzimy.
Cytat
Oczywiście wyprzeć się możesz stwierdzeniem, że to ułatwi czytanie kodu innym niekoniecznie polskim programistom, ale tego typu sytuacje z reguły nie zdarzają jeśli nie programujesz jako pracownik. Będąc pracownikiem podlegasz regułom, a bo to wspólnik anglik, a bo inny koder anglik, a bo to manager nie z polski. Pracując na własne konto samodzielnie definiujesz reguły.
Polskie nazwy zmiennych są właśnie Twoją regułą.

Większość dokumentacji jest w języku angielskim, kod tak samo, obiekty w MVC też.
I tu nie ma nic do tego, że Anglik. Tak, jak językiem medycyny/prawa jest łacina, tak językiem informatyki - angielski. I może Ci się to podobać lub nie, Twoja sprawa.