Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript] checbox czy radio?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lnn
mam pytanie, poniewaz chce zrobic 2 pola wyboru i bedzie do wyboru tylko jedna opcja z dwoch, tzn jesli zaznacze jedna to nie bedzie mozliwe zaznaczenie drugiej opcji to co musze uzyc, checbox czy radio??
i czy wiecie moze jaki javascript zastosowac bo nie moglem cos znalezc ;/
z gory dzieki za pomoc i rade! smile.gif
Marr
żaden js niepotrzebny, zwyky radio tylko nadaj dwóm radio taką samą wartość w atrybucie name to spowoduje, że tylko jeden będzie mógł być w danej chwili zaznaczony.
lnn
hmm dzieki!
a czy istnieje mozliwosc ze jesli ustawie w stylu CSS (bo w nim bedzie tło - grafika jakas) kwadrat to nie bedzie wygladalo jak radio tylko checkbox ? winksmiley.jpg
chce zeby sie zaznaczalo pole fajką a nie kropka... czy nie da sie tego jakos w JS zrealizowac??
Prym
niestety nie. CSS nie ingeruje w pola typu checkbox i radio. żeby podmienić je dla swoich potrzeb musisz pobawić sie JS. w ogólnym rzucie musisz ukryć pole typu wybór a na jego miejsce stworzyć pole graficzne z podpiętą JS. przy kliknięciu tło pola zmienia się zgodnie z życzeniem oraz uryte pole wyboru dostaje odpowiednią wartość (true lub false)

ogólnie nic bardzo trudnego tylko czasochłonne smile.gif ale polecam wynik "zabawy" jest bardzo przyjemny dla oka.
Minus formularz działa tylko przy działającej JS w przeglądarce - ale kto aktualnie wyłącza javascripty.

powodzenia winksmiley.jpg
lnn
nie wiem czy bylo zrozumiale to co napisalem bo teraz sam jak to czytam to sie zastanawiam jak ja zem to wytlumaczyl winksmiley.jpg

chodzi mi ze mam cos takiego:

te "kwadraciki", czy w CSS da rade podstawic takie tło kwadratowe za radio? winksmiley.jpg) i ewentualnie przy zaznaczeniu zeby sie w nim pojawial jakas fajka lub x ? smile.gif czy musze kombinowac z checkboxami w JS ? smile.gif
kantek
Chyba nie do końca - co do kształtu masz rację sam kiedyś próbowałem i nic mi nie wyszło,
ale jeżeli chodzi o ingerencje pola radio cssem znalazłem coś takiego:

http://www.456bereastreet.com/lab/styling-...d/radio-button/

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.