Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] 2 tablice w jedna
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dariolee
Witam,
Mam dwie tablice:
Array1 ( [1] => 3 [4] => 0 [5] => 0 [8] => 0 [10] => 0 )
i
Array2 ( [0] => Array ( [id_komorka] => 1 [nazwa_krotka] => Firma1 )
[1] => Array ( [id_komorka] => 4 [nazwa_krotka] => Firma2 )
[2] => Array ( [id_komorka] => 5 [nazwa_krotka] => Firma3 )
[3] => Array ( [id_komorka] => 8 [nazwa_krotka] => Firma4 )
[4] => Array ( [id_komorka] => 10 [nazwa_krotka] => Firma5 ) )

Najlepiej to byłoby jakbym w Array1 podmienił klucze na wartość [nazwa_krotka] tj. Array1 ( [Firma1] => 3 [Firma2] => 0 [Firma3] => 0 [Firma4] => 0 [Firma5] => 0 ) Albo stworzył nowa tabele z identycznym układem Array3 ( [Firma1] => 3 [Firma2] => 0 [Firma3] => 0 [Firma4] => 0 [Firma5] => 0 )
wookieb
Przeiteruje tablice druga i utworz nowa tablice

1. <?php
  2. $tablica['nazwa_klucza']='wartosc';
  3. ?>

I za nazwe klucza wstaw odpowiednia zmienna. A szczerze to po co ci tak robic?
dariolee
Łatwiej mi przypisać to do smartego, którego dopiero zaczynam poznawać.
wookieb
No ale o co teraz chodzi bo nie kumam. Nie napisałeś nic ze chcesz to zrobic w smarty.
W php zrob sobie szybciej i łatwiej. Bo smarty musi to sobie jeszcze sam przetrawic na php wiec to lekko bezsensowne bedzie.

// @DOWN racja glupi jestem :/
Wiec zrób tak jak napisałem z tworzeniem nowej tablicy.
1010
chyba chodzi o to że tablice w innej postaci (na jaką autor chce zamienić) łatwiej będzie mu przekazać do smarty.
dariolee
Pierwsza tablica zawiera ilośc wystąpień jakiejś opcji (select count (*).... where jednostka ...) a druga zawiera dane szczegółowe odnośnie jednostek. Chce połączyć wyniki tego select count z danymi szczegółowymi i przesłać do smartego, żeby mi na stronie wyświetliło: nazwe_jednostki i wartość count dla danej jednostki.
erix
array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual dla tablicy z firmami, jako ostatni parametr podajesz argument tablicy z liczbami. Klucze sprawdzasz jak w przykładzie w manualu.

Możesz jeszcze pętlą, co kto lubi. winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.