Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Linia od środka do prawej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WoGuziczek
Witam!

Mam zbudowany szablon na divach. Szerokość 910px. Strona jest na środku.

1. <div style="width: 910px; margin: 0px auto;">
  2. zawartosc
  3. </div>

No i sprawa jest taka, że dodałem sobie pionową linię na środku strony:
  1. <div style="background: black repeat-x; height: 1px; width: 100%;"></div>

i jest ok, ale chciałem jeszcze dodać fragment linii od tego momentu do maxa po prawej czyli, żeby się dostosowała do ekranu,
ale tak, żeby nie była po lewej stronie.

O co mi chodzi:

Z góry dzięki smile.gif
potreb
Pod jaką przeglądarką testujesz??
WoGuziczek
A co do ma do rzeczy? smile.gif
Nie testowałem, bo nie mam jeszcze co, bo nie wiem jak zrobić linię tylko po jednej stronie.

Chciałbym, aby działało na wszystkich smile.gif
potreb
Sorki, źle cię zrozumiałem.
Jeżeli chcesz przedłużenia do prawego, możesz zrobić to na zasadzie pozycjonowania absolutengo i doklejenia tego kawałka lub utworzenie warstwowych divów, ale to i tak będzie równoznaczne z pozycjonowanie elementów. Inaczej tego nie widzę. Możesz także zrobić background dla diva szerszego na 100% i zrobienie background-a lini od prawe.
WoGuziczek
Możesz jakiś przykład zapodać?
Jakbym miał element zaczepienia, to bym kombinował.
potreb
  1. <style type="text/css">
  2. body {
  3. margin: 0px;
  4. padding:0px;
  5. }
  6. </head>
  7.  
  8. <!-- pierwszy div liniowy pozycjonowany jest do prawej i ma np 200px; naklada się na div z position relative --->
  9. <div style="position: absolute; top: 10px; right:0; background: black repeat-x; height: 1px; width: 200px;"></div>
  10. <div class="aaa" style="width: 910px; height: 100px; margin: 0px auto; border-right: 1px solid #ccc; border-left: 1px solid #ccc;">
  11. <div style="position: relative; top: 10px; background: black repeat-x; height: 1px; width: 100%;"></div>
  12. zawartosc
  13. zawartość
  14. </div>
  15. </body>
WoGuziczek
Ogólnie jest ok. Dziękuję smile.gif Tylko dlaczego na IE mam ten pasek taki bardzo szeroki? Może zrobić
  1. <hr style="" />
?

// edit
Nic z tego :/
Na hr na ie jest dobrze, a na operze i ff mam znowu brzydką linie ;/
Dodałem parametr style to hr jbc.

// edit 2
Ok. Napisałem sobie w php skrypt, który wstawia divy w przypadku innych przeglądarek niż ie.
W owym przydpadku hr i gitara.
Dzięki smile.gif
piotrooo89
Cytat(WoGuziczek @ 17.04.2009, 19:51:19 ) *
Ok. Napisałem sobie w php skrypt, który wstawia divy w przypadku innych przeglądarek niż ie.
W owym przydpadku hr i gitara.
Dzięki smile.gif

po co? w komentarzach warunkowych w html'u tez to zrobisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.