1) mam sobie kilka rodzajów includeów,
a) wszystko zapisane jako .php i objete w <? ?> (np. ustawienia skryptu na zasadzie $zmienna = "wartosc' (rzeczy typu hasla do bazy, loginy, inne wartosci)

c) w jednym includzie funkcje, w drugim klasy
d) chce docelowo includowac plik html, za pomocą str_replace podmieniac ciagi %%tutaj_cos%% na odpowiedzi skryptu (czy lepiej tak jak w joomli wykonywac w odpowiednich miejscach templatu odpowiednie funkcje?

2) index.php includuje wszystko, zawiera sobie glowny obiekt oraz switche akcji (index.php?akcja=cos_tam i cos_tam jest case'm)
3) logowanie i zmienne oparte na sesjach, ale poprostu ustawiam zmienne jak "logged in" itp, nie wiem czy wymagany jest inny mechanizm, logowanie porownuje jedynie hashowane md5 hasło z zahashowanym hasłem z bazy
4) wszystkie $_GET i $_POST przed obrobka przejezdzam rekurencyjna funkcja z strip_slashes itp
5) komunikacja z baza wyglada tak, ze tworzony jest obiekt mysql, ktory nawiazuje przy tworzeniu polaczenie, a reszta odbywa sie za pomoca mysql_query, ale cos czuje, ze chce zrobic to tak, ze dla kazdej tablicty bedzie osobna klasa z rodzajem metody tablica.set_costam(wartosc)
dajcie znac, czy ide w dobra strone