Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pętla While w While ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xcmtb
Witam,
mam bazę lekarzy którzy przy rejestracji wybierają województwo oraz specjalizację.
Chcę wyświetlić województwa do których należą lekarze którzy wybrali specjalizację "Alergologia".
Zmienna przekazana jest przez adres URL za pomocą GET (specjalizacja=alergologia).

Stowrzyłem zapytanie While w While i prawie się udało ale oczywiście wyniki się powtarzają ponieważ 1 while pobiera ID lekarzy przypisanych do Specjalizacji a kolejny While wyświetla miasta tych lekarzy.

1. <?php
  2. // Wybieramy ID lekarzy którzy są przypisani do specjalizacji Alergologia
  3. $query = mysql_query("SELECT * FROM jos_juser_extended_data WHERE fvalue LIKE '%$specjalizacja%' ");
  4.  
  5.         while($r = mysql_fetch_assoc($query))
  6.         {      
  7.               $id = $r['user_id'];
  8.              
  9.               //Wybieramy województwa wg ID lekarzy z powyższego zapytania
  10.               $query2 = mysql_query("SELECT * FROM jos_juser_extended_data WHERE field_id = '10' and user_id = '$id' ");
  11.      
  12.                   while($r2 = mysql_fetch_assoc($query2))
  13.                  {
  14.                       echo $r2['fvalue'];
  15.                  }
  16.         }
  17. ?>

Pierwszy while będzie powtarzał drugi while tyle razy ile będzie wyników więc to jest problem.
W wyniku powtarzają się więc Województwa (GROUP BY fvalue też nic nie daje).
Czy ktoś jest w stanie pomóc ?
xcmtb
No właśnie też mi się wydawało, że da się to zrobić w 1 zapytaniu tylko nie wiem jak to zrobić smile.gif

W jaki sposób wyświetlić województwa do których należą lekarze którzy wybrali Specjalizację Alergologia ?

field_id | user_id | fvalue
--------------------------------------
6 | 67 | Alergologia
10 | 67 | Wielkopolska
6 | 68 | Alergologia
10 | 68 | Małopolska
6 | 69 | Stomatologia
10 | 69 | Mazowieckie
6 | 69 | Alergologia
10 | 69 | Wielkopolskie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.