Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Wypełnianie formularza.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saperos
Witam,

Pisze na forum, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak zacząć szukać odpowiedzi na moje pytanie.
Domyślam się że to javascript, może ajax...

Chodzi o rozwiązanie z for internetowych widoczne przy pisaniu nowego postu.
Nawet nad okienkiem w którym aktualnie pisze widze przyciski którymi mogę np pogrubić tekst.

Jak coś takiego zrobić? Nie szukam gotowców (FCKeditor). Chciałbym cos takeigo napisać sam.

Nie chodzi mi o takie zastosowanie jak na tym forum (tutaj działa to super, jak w edytorze tekstu).
Chciałbym otrzymać efekt "generowania" kodu html w textboxie.

Np. Klikam w button z literką B i wkleja mi tag <b> klikam drugi raz wkleja </b> - tak jak jest to na forach phpbb.

2. Zastanawiam się też jak używać innych elementów - np pobierania linku do obrazka.

Jakiego kursu powinienem zaczac szukac bo jestem totalnie zgubiony.
osl
takie rzeczy zostaw sobie na później, zacznij od opanowania podstaw - choćby jeden kurs przerób żebyś miał pojęcie o czym mowa w ogóle winksmiley.jpg
saperos
Niestety po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzam ze nie o to mi chodziło. Po pierwsze edytory pokazane w tych ttorialach nie działają pod firefoksem.

Chciałbym na razie uzyskać tai efekt. Mam przycisk z napisem powiedzmy "bold" bo jego kliknięciu wstawiony zostanie znacznik <b> do textarea, a po ponownych kliknięciu znacznik </b>

jak tego dokonać?
kamil4u
Podstawy podstaw:
- innerHTML
- if
- zmienne
- referencja
wookieb
Bredzicie wszyscy. Tutorial mówi ci po czesci jak sie za to zabrac. Jezeli jakas czesc nie dziala w firefoxie to szukaj rozwiazania na ten temat. Tutorial jest dosc stary wiec sam musisz trochę poszukać.

A kamil4u to juz w ogóle chyba sam nie wie o czym mowi. Przykozaczyles ze podales pare terminow ktore gowno pomagaja.

Dam ci mała informacje.
Kod
<div contenteditable="true" style="width: 100px; height: 100px;">
</div>

I zobacz co ci to daje.
Dodatkowo jak za pomoca javascriput wstawisz tam htmla to bedzie on normalnie interpretowany.
kamil4u
Cytat
A kamil4u to juz w ogóle chyba sam nie wie o czym mowi. Przykozaczyles ze podales pare terminow ktore gowno pomagaja.
Może Tobie nic nie da, ale jak ktoś bystry poczyta o terminach, które podałem z łatwością zrobi coś ala:
Kod
czy_jest_b = false;
if(czy_jest_b){ referencja_do_elementu.innerHTML += '</b>'; czy_jest_b=false; } else { referencja_do_elementu.innerHTML += '<b>'; czy_jest_b=true; }

EDIT: Tak patrzę i może się nie zrozumieliśmy 1 mój post był odpowiedzią tylko na post nad moim - wątku powiem szczerze nie czytałem smile.gif
saperos
chodzilo mi dokladnie o to co podal Kefirek. Wielkie dzieki dla Ciebie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.