Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nagłówek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
#luq
Moje pytanie. Jak powinien wyglądać nagłówek dla header() którym chce przesłać POSTa na stronę oraz jednocześnie na nią przejść. Dokładnie tak samo jak działa forumularz
Kod
         <form action="/foo/bar" method="post">

tyle, że bez niego.

Żeby wysłać POSTa wystarczy
Kod
       POST /foo/bar HTTP/1.1
       Host: localhost
       Content-Length: 9

var=value

Żeby przejść na inny adres
Kod

A żeby połączyć te dwie operacje?
Jeśli pośle to razem, jednym headerem, najpierw location potem post, lub na odrwót to dostaje:
Header may not contain more than a single header, new line detected

Jeśli osobnymi, najpierw post potem location to też to tak nie działa.
wookieb
Nie mozna wysłać danych post w przekierowaniem. Albo przekierowujesz albo wysyłasz dane post.
#luq
W sumie formularz działa na takiej zasadzie, a przecież to wszystko opiera się o protokół HTTP więc domniemam, że istnieje jakiś sposób. Może jednak się mylę.
wookieb
Tak istnieje a ja odpowiadam ci dla jaj.
Przecież pisze ci, że nie.
pyro
teoretycznie jeszcze można:

1. <body onload="window.document.formularz.submit();">
  2. ...
  3.  
  4. <form action="bla/bla.php" method="post" name="formularz">
  5. <input type="hidden" name="zmienna" value="wartość" />
  6. </form>
  7. ?>

// edit

a mozna wiedziec po co Ci to?
#luq
Chciałem zrobić, że po prawidłowym zedytowaniu danych przenosi na stronę i na niej właśnie pojawia się komunikat zależny od zmiennej POSTowej.
Zrobiłem jednak tak aby po prawidłowym zedytowaniu wyświetla się komunikat a następnie
  1. <?php
  2. header( 'Refresh: (...)' );
  3. ?>

W sumie chciałem tylko poznać odpowiedź na to pytanie, nie było mi to niezbędne winksmiley.jpg
wookieb
Ja takie komunikaty trzymam w sesji. I na nastepnej stronie tuz po wyswietleniu wywalam je z sesji. Załatwia to sprawe komunikatów raz na zawsze.
#luq
Rozwiązanie na sesjach jest chyba najlepsze, tylko, że pierwsze co mi przyszło do głowy to POST, po prostu nie trzeba go czyścić.
Dobra dzięki za odpowiedź.
EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.