Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Button nie działa pod IE.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
waski85
Witam wszystkich,

Mam następujący problem: tworzę formularz, dzięki któremu można wprowadzać książki / czasopisma do bazy danych biblioteki. Problem pojawia się w momencie, gdy jakaś książka ma więcej niż jednego autora. Autorzy znajdują się na rozwijanej liście (pobierani z bazy). Standardowo formularz posiada jedno pole wyboru autora, ale obok tego pola znajduje się 'button' o teści i działaniu 'Dodaj kolejnego autora'. Wtedy zwiększam ilość wyświetlanych pól, a dane z pozostałych pól są zapamiętane. Problem w tym, że przycisk ten nie działa pod IE. Bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązać, to dla mnie bardzo ważne. Poniżej kod:

1. <?php
  2.    <button  name=\"il_aut\" value=\"".($ilosc+1)."\">
  3.        Dodaj kolejnego
  4.    </button>                        
  5. ";
  6. ?>
Cypherq
Zrób dodatkową formę z liczbą autorów:

1. <form action="x" method="x">
  2. <label for="ilosc">Podaj liczbę autorów:</label><input type="text" name="ilosc">
  3. <input type="submit" value="Uaktualnij liczbę autorów">
  4. </form>

A później sprawdź ile podano (o ile była to liczba) autorów:
  1. <?php
  2. $_POST['ilosc']
  3. ?>
.

Pisane z palca, może gdzieś jest literówka.
waski85
Generalnie bardzo dobry pomysł, tyle, że zapomniałem napisać o niefartownym umiejscowieniu tego 'buttona' - on znajduje się już w formie całego formularza. Tak więc jeśli zamieszczę 'forma' w 'formie' to się posypie, a dokładniej przycisk 'Dodaj kolejnego autora' będzie jednoznaczny z przyciskiem 'Wyślij formularz'. Tak mi się przynajmniej wydaje...
Pokombinuje żeby tego forma wstawić poza głównym formularzem.
Pilsener
1. Możesz dać zwykłego submita i ostylować go jak button, a rozpoznawać po name=""
2. Możesz wysłać button przy pomocy JS
waski85
Rozwiązanie nr 1 jest eleganckie. Działa, dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.