Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zamiast kodu przeglądarki zapisuje $user_agent
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Zapisuje sobie do pliku txt poprzez
  1. <?php
  2. $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];
  3. ?>
za pomocą jakiej przeglądarki ktoś odwiedził moją stronę. Zazwyczaj wszystko jest ok. Jednak czasami zamiast tego całego kodu przeglądarki zapisuje mi $user_agent lub $html_user_agent. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
erix
Cytat
Jednak czasami zamiast tego całego kodu przeglądarki zapisuje mi $user_agent lub $html_user_agent.

W pliku masz taki zapis...? To cały kod?
Szunaj85
Nie jestem pewien jak rozumieć twoje pytania, ale postaram się odpowiedzieć.
- Jeśli chodzi o kod skryptu to oczywiście że to nie cały kod. Chciałem tylko pokazać w jaki sposób rozpoznaję typ programu klienckiego. No ale to raczej jest oczywiste.
- Pisząc cały kod przeglądarki miałem na myśli np. coś takiego:
"Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10"
- W pliku txt czasami zamiast np. powyższego kodu mam zapis: "$user_agent" ,taki "$html_user_agent",
a zdażył się nawet taki "$user_agent, $user_agent, $user_agent, $user_agent, $user_agent, $user_agent, $user_agent, $user_agent".
Tak jak piszę skrypt działa dobrze więc nie ma po co go pokazywać, ale czasami w pliku txt zdarzają się takie dziwne wpisy. blinksmiley.gif
erix
Pokaż może cały kod...

Albo przeglądarka mataczy, albo cudzysłowy masz gdzieś pojedyncze, a w środku zmienna, albo coś innego.
Szunaj85
Jeśli tak bardzo chcesz zobaczyć kod to proszę... angrysmiley.gif
  1. <?php
  2. $przegladarka = $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];
  3. $n = "\n";
  4. $file = "plik.txt";
  5. $fp = fopen($file, "a");
  6. flock($fp, 2);
  7. fwrite($fp, "$przegladarka $n");
  8. flock($fp, 3);
  9. fclose($fp);
  10. ?>
Chmod mam ustawione na 666. Nie wiem. Może to jakieś boty, albo ktoś próbuje się podszywać pod przeglądarkę. ph34r.gif
kkuba
  1. <?php
  2. file_put_contents('plik.txt', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] . PHP_EOL . file_get_contents('plik.txt'));
  3. ?>

Nie prościej? o.o
erix
Twój kod dopisuje na początku zamiast na końcu. ;p

A co do tematu:
Cytat
Może to jakieś boty, albo ktoś próbuje się podszywać pod przeglądarkę.

Całkiem możliwe.

Choć nie rozumiem, dlaczego wymyślasz koło na nowo - przecież Apache tworzy dziennik access_log, który zawiera USER_AGENT dla każdego żądania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.