<?php naglowek('Wybierz klasę'); $lacz=polacz(); $zapytanie="SELECT * FROM klasa"; $wynik=$lacz->query($zapytanie); if(!$wynik) throw new Exception ('Wykonanie zapytania niemożliwe spróbuj później'); else { while($wiersz=$wynik->fetch_assoc()){ echo '<option name="'.$wiersz['klasa'].'" value="'.$wiersz['klasa'].'">'.$wiersz['klasa'].'</option>'; } } ?>
chcę z niego pobrać 'klasę' i przesłać do następującej funkcji
<?php function lista_obecnosci($klasa){ $lacz=polacz(); $zapytanie="SELECT * FROM uczen WHERE klasa='$klasa'"; $wynik=$lacz->query($zapytanie); if(!$wynik) throw new Exception ('Pobranie listy klas nie powiodło się.'); else{ $ile_znaleziono=$wynik->num_rows; echo '<form action="sprawdz_obecnosc.php" method="post"><table align="center"><tr><td>Imie</td><td>Nazwisko</td><td>Czy obecny?</td>'; while($wiersz=$wynik->fetch_assoc()){ } } } ?>
Jak widać chcę żeby parametr 'klasa' wybierał z bazy tylko tych uczniów którzy są w danej klasie.
Wywołanie funkcji wygląda tak:
<?php require_once 'funkcje.php'; $klasa=$_POST['klasa']; naglowek('Sprawdzenie obecnosci'); lista_obecnosci($klasa); stopka(); ?>
kombinuję już trochę i nie mogę nic zdziałać... Proszę o pomoc.