Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: okienko z ostrzeżeniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcinp1984
Może od razu przedstawie przykład żeby było wiadomo o co mi chodzi winksmiley.jpg Oczywiście fragmenty kou bo całość i tak nic do tematu nie wniesie winksmiley.jpg

PLIK FORUM.PHP

1. <?php
  2. echo"<form action='tglusun.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]' method='post'>
  3. <select name='temat'>";
  4.    $result = pg_query("SELECT * FROM tematy where id_tematu_nad is null order by pozycja");
  5.    while($line = pg_fetch_array($result, null, PGSQL_ASSOC))
  6.       {
  7.       echo "<option value='$line[id_tematu]'>$line[tytul_tematu]</option>";
  8.        }
  9.     echo "</select><br>
  10. <input type='submit' name='usun' value='USUŃ'><br>";
  11. ?>

PLIK TGLUSUN.PHP

1. <?php
  2. $id_tematu = $_GET[id_tematu];
  3.  
  4.      $query = pg_query("delete from tematy where id_tematu='$id_tematu'");
  5.      header("Location: forum.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]");  
  6.      
  7. pg_close($dbconn);
  8. ?>

I teraz pytanie... jak zrobić takie coś, żeby po kliknięcie w przycisk usuń wyskoczyło mi jakieś okienko z opcją wyboru TAK lub ANULUJ. Czy w php-ie jest coś takiego?questionmark.gif Bo np jeśli próbowałem użyć czegoś z jsp np

<script LANGUAGE="JavaScript">
<!--
//modified by Coffeecup.com
function Info()
{if (!confirm("Usuwając temat główny forum usunniesz\nwszystkie jego podtematy i ich wpisy\nJeśli chcesz usunąć ten temat wybierz OK w przeciwnym razie wybierz ANULUJ"))
history.go(-1);return " "}
document.writeln(Info())
<!--End-->

i wstawiłem to na strone PLIK TGLUSUN.PHP to okienko wyskakuje tyle że nawet nie klikając w cokolwiek rekord jest już usuwany :/ Jak można poradzić sobe z takim problemem?questionmark.gif
abcms
a js w submicie nie wystarczy?

1. onclick="return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')"
wookieb
byłoby dobgre gdyby nie to, że czasem wybor mozna potwierdzic enterem. Wiec najlepszym rozwiazaniem bedzie wstawienie kodu @abcms
Kod
<form onsubmit="kod" (...)>
abcms
Faktycznie, dzięki za poprawkę.
marcinp1984
yyyy... no dobra ale gdzie ja to <form onsubmit="kod" (...)> mam wstawić?? i co wpisać w miejsce kropek?? Bo zupełnie nie wiem o co z tym chodzi

hmmm... a w zasadzie to już chyba wiem biggrin.gif zaraz sprawdzę to sobie winksmiley.jpg
phpion
sciana.gif czy tak trudno samodzielnie popróbować? Przecież aż się w oczy rzuca gdzie wstawić ten kod. A kropki? No pomyśl: autor podał tylko najważniejsze elementy kodu więc kropki oznaczają pozostałe atrybuty znacznika <form>.
marcinp1984
Jak bym nie robił to i tak żadne okienko nie wyskakuje tylko od razu usuwa sad.gif
phpion
Pokaż więc jak próbujesz.
marcinp1984
tak:
  1. <?php
  2. <form onsubmit='return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')' action='tglusun.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]' method='post'>
  3. ?>

i gdzieś znalazłem coś takiego:
  1. <?php
  2. <form onsubmit='java script: return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')' action='tglusun.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]' method='post'>
  3. ?>

i nic się nie dzieje... jak by w ogóle tego nie było w formie
wookieb
PODSTAWY!!!
Kod
<form onsubmit="return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')"
phpion
Zamiast:
  1. onsubmit='return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')'

musisz uzyskać:
  1. onsubmit="return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')"

czyli zamienić ' na " w dwóch miejsach.
marcinp1984
Tak już też próbowałem ale jeśli dam" zamiast ' to już wtedy się w ogóle stronka nie wyśietla
wookieb
no to na 100000000% dałes cos zle ale chyba wypadałoby podać KOD.
marcinp1984
A więc w skrócie to wyglada tak:

1. <?php
  2. <td bgcolor='silver' valign='top'>
  3.               <center>
  4.               Usuń temat główny forum<br>
  5.               <form onsubmit="return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')" action='tglusun.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]' method='post'>
  6.               <select name='temat'>";
  7.                 $result = pg_query("SELECT * FROM tematy where id_tematu_nad is null order by pozycja");
  8.                 while($line = pg_fetch_array($result, null, PGSQL_ASSOC))
  9.                   {
  10.                   echo "<option value='$line[id_tematu]'>$line[tytul_tematu]</option>";
  11.                   }
  12.               echo "</select><br>
  13.               <input type='submit' name='usun' value='USUŃ'><br>
  14.               </center>
  15.               </form>            
  16.             </td>
  17. ?>

oczywiście kod wyrwany z całości tongue.gif No ale jak są "" to się stronka nie wyświeltla
marcinp1984
Gdybym mógł to chętnie bym użył ale jak gdziekolwiek w kodzie php wstawiam " to stronka mi się nie wyświetla więc raczej nie mam możliwości tego użyć
abcms
  1. <?php
  2. <td bgcolor='silver' valign='top'>...
  3. ?>

Jak Ty to generujesz? echo tam masz, czy zamykasz php? jak masz echo w " to w środku musisz stosować \" zamiast "
wookieb
Omg.
Wlacz sobie pełne raportowanie błedow.
Potem popraw
Kod
<form onsubmit=\"return confirm('Czy na pewno chcesz usunąć?')\" action='tglusun.php?id_uzytkownika=$_GET[id_uzytkownika]' method='post'>

Tam gdzies wczesniej masz echo tylko go urabales.
Człowieku. Nie znasz podstaw wyswietlania tekstu w echo. Chyba najwyzsza pora wrócić do poczatków i przeczytać wszystko jeszcze raz.

//EDIT Uzylem code bo php zle pokazywal znaki.
marcinp1984
Z tym raportowaniem to już w ogóle nie wiem co i jak tongue.gif
No tak wcześniej jest echo ale jak wspomniałem nie wkleiłem całego kodu bo by się to troche wydłuuuuużyło....
Nie wiem na ile znam podstawy wyświetlania tekstu w echo ale jak o tej pory to wystarczyło to na tyle abym napisał swój projekt w 95%, dopiero teraz mam problem tego typu :/

wookieb wielkie dzięki teraz działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.