Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Błąd: invalid result resource.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
paawian
  1. <?php
  2. require('connection.php');
  3.  
  4. $wynik=mysql_query('SELECT * FROM clan_members');
  5.  
  6. while($row=mysql_fetch_array($wynik))
  7. {
  8. echo $row['nick'];
  9. }
  10. ?>

błąd: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\tsunenori\zaloguj.php on line 5

nie mam pojęcia o co chodzi, najlepsze jest to, że ta pętla raz zadziałała, a potem już nie chciała, próbowałem również pobierać pojedyńczy rekord:

1. <?php
  2. mysql_query('SELECT nick FROM clan_members WHERE nick=Erav');
  3. ?>

ale to nic nie dało, przejrzałem ten temat
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t78795.html
i nic

jakieś sugestie?
blooregard
Cytat
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource

Błąd oznacza, że f-cja spodziewająca sie jako argumentu rezultatu wykonania zapytania do bazy, nie otrzymała go. W 99% wypadków błąd tkwi w zapytaniu. Przeklaj zaptanie do np. phpMyAdmina (czy tam czego używasz) i zobacz, czy zwraca wyniki zgodne z oczekiwaniami.
paawian
Cytat(blooregard @ 7.06.2009, 20:42:25 ) *
Przeklaj zaptanie do np. phpMyAdmina (czy tam czego używasz) i zobacz, czy zwraca wyniki zgodne z oczekiwaniami.

zapytanie działa poprawnie, oba zapytania
kajzur
Kod
<?php
mysql_query("SELECT `nick` FROM `clan_members` WHERE `nick`='Erav'");
?>

Tak zobacz smile.gif
bim2
~kajzur, to nic nie zmnienia.
Za mysql_query(); daj
  1. <?php
  2. ?>

Obstawiam, że się ze złą bazą połączyłeś, albo jednak zapytanie jest złe.
kajzur
Cytat
~kajzur, to nic nie zmnienia.

Szczerze? Może ja trafiam na jakieś dziwne serwy, ale mi czasem pomaga smile.gif
bim2
Czy twój post wniósł teraz coś do tematu? Mogłeś spokojnie napisać mi to na PW. Pisze informacyjnie na przyszłość... Nie zaśmiecaj tematów, jeśli post nie ma powiązania z problemem.

'clan_members' nie jest niedozwoloną nazwą dla tabeli, więc nic by ci to nie pomogło. I nie wiem na jakie serwery trafiasz.
paawian
ok, więc funkcja
mysql_error();
zwraca następujący wnik:

Nie wybrano żadnej bazy danych.

Dzięki bardzo, nawet nie wiedziałem o tej funkcji, szukam błędu i dalej i wciąż proszę was o podpowiedzi smile.gif

edit:

dałem funkcję łączącą się z bazą danych do jednego z pliku z powyższymi instrukcjami i działa
dziękuję za pomoc

a może da się to jakoś zrobić, żeby funkcja "connect" była w oddzielnym pliku?
dodam, że serwer stoi na localhost i jest to krasnal,

kolejny edit:

z tego co mi wiadomo, skrypt przerywa połączenie z bazą danych zaraz po wywołaniu się,
więc z pewnością błąd był spowodowany tym, że skrypt, który się łączył, wywoływał się i kończył zanim serwer wykonał resztę instrukcji z głównego skryptu, może da się to jakoś obejść? tak, aby serwer nie przerywał połączenia z bazą po zakończeniu skryptu, a dopiero po wywołaniu instrukcji kończącej połączenie

a tak przy okazji,
zapytanie w skrypcie działa tylko po dodaniu apostrofów w odpowiednich miejscach, tak, jak napisał kajzur, więc proszę się go nie czepiać smile.gif
jak widać serwery bywają różne
bim2
Mówiąc o 1 zapytaniu, nie było potrzeby wstawiać tyld. Co do bazy, połączenie kończy po uruchomieniu mysql_close(); lub po skończeniu działania php.

Błąd był spowodowany tym, że nie wybrałeś bazy mysql_select_db" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual();

PS. Zawsze stosowanym podziękowaniem i oznaczeniem tematu jako rozwiązany jest naciśnięcie przycisku "POMÓGŁ" przy użytkownikach którzy pomogli ^^
paawian
Cytat(bim2 @ 7.06.2009, 21:48:15 ) *

oczywiście, że wybrałem, nie rób ze mnie durnia ;p
nie chce mi się teraz o tym rozwijać bo muszę dalej pisać mój skrypt, dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.