Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z wstawieniem wartosci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kacpersky
witam smile.gif robię projekt z baz danych i zatrzymałem się przy dodawaniu zawartości do bazy przez formularz winksmiley.jpg

kod mam taki:
  1. <?
  2. $id_kwiat = $_POST['id_kwiat'];
  3. $kwiat = $_POST['kwiat'];
  4. $kolor = $_POST['kolor'];
  5. $ilosc = $_POST['ilosc'];
  6.  
  7. $db_handle = pg_connect("dbname=kwiaciarnia user=user password=pass host=bazy.sdasd.pl");
  8.  
  9. $query="INSERT INTO magazyn(id_kwiat,kolor,ilosc) VALUES($id_kwiat,'$kwiat','$kolor',$ilosc)";
  10. $wynik=pg_query($query);
  11. $w = pg_affected_rows($wynik);
  12.  
  13. echo "Pracownika z numerem ID: $id dodano do bazy pracownikow.  <br /> \n";
  14.  
  15. pg_close($db_handle);
  16.  
  17. ?>

niestety wyskakują mi błędy:
  1. Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "," at character 50 in /home2/bd09/sky/public_html/dodaj_magazyn.php on line 10
  2.  
  3. Warning: pg_affected_rows(): supplied argument is not a valid PostgreSQL result resource in /home2/bd09/sky/public_html/dodaj_magazyn.php on line 11
  4. Pracownika z numerem ID: dodano do bazy pracownikow.

ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć co jest źle ?
erix
Już mamy Ci literówki w kodzie sprawdzać...? O.o
kacpersky
chodzi mi głównie o ten błąd:

1. <?php
  2. Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "," at character 50 in /home2/bd09/sky/public_html/dodaj_magazyn.php on line 10
  3. ?>

na 50 znaku nie ma żadnego przecinka, czy źle liczę?
maly_swd
$query="INSERT INTO magazyn(id_kwiat,kolor,ilosc) VALUES($id_kwiat,'$kwiat','$kolor',$ilosc)";

brakuje Ci

$query="INSERT INTO magazyn(id_kwiat,kwiat,kolor,ilosc) VALUES($id_kwiat,'$kwiat','$kolor',$ilosc)";
i zobacz czy wszystkie zmienne maja wartosci .. szczegolnie te $id_kwiat i $ilosc
erix
O tym, że nie filtrujesz zmiennych nie wspomnę...
kacpersky
hah ok, dzięki nie zauważyłem ale nadal:

1. <?php
  2. Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "," at character 56 in /home2/bd09/sky/public_html/dodaj_magazyn.php on line 10
  3. Pracownika z numerem ID: dodano do bazy pracownikow.
  4. ?>

hmm z tego co wyczytałem to filtracja zmiennych jest jakimś tam zabezpieczeniem, tak? Nie potrzebna mi jest ona, gdyż to jest tylko projekt na zaliczenie winksmiley.jpg a php się uczę od dzisiaj więc ;]

mógłby mi ktoś w tym pomóc ? To jest bardzo ważne, proszę winksmiley.jpg
erix
Cytat
Nie potrzebna mi jest ona, gdyż to jest tylko projekt na zaliczenie

Uczysz się jeździć eLką i też w celu zaliczenia kręcisz kierownicą na liczbę obrotów? Tylko że potem po wyjeździe z prawem jazdy daleko tak nie zajedziesz. [;

Cytat
mógłby mi ktoś w tym pomóc ? To jest bardzo ważne, proszę

Każdy przychodzi z czymś ważnym. Sprawdź składnię zapytania wynikowego.
maly_swd
a czy te zmienne maja wartosci: $id_kwiat,'$kwiat','$kolor',$ilosc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.