jinchuriki
15.06.2009, 15:48:40
Piszcie jaki skrypt forum jest najlepszy:
- SMF - Simple Machines Forums
- Vanilla
- Callisto
- WBB - Woltlab Burning Board
- Inne(podaj nazwę i link)
Skrypt WBB jest płatny, ale nie jest aż tak drogi jak IPB czy vBulletin, kosztuje 69.99$... Powiedzcie, który z tych skryptów jest najlepszy i uzasadnijcie dlaczego. W inne nie podawajcie IPB i vBulletin, bo jak na razie forum na nie nie stać, potem pomyślimy o zmianie. Skrypt musi być szybki i musi potrafić utrzymać spore forum. Forum na razie jest małe, ale mam nadzieję, że się rozrośnie z waszą pomocą.
Podawajcie plusy i minusy skryptów.
singles
15.06.2009, 16:58:29
Ja może odnośnie WBB, raczej od strony administracyjnej.
Pierwsze wrażenie? Świetny - bardzo user friendly, sporo prostych rzeczy które jednak pomagają przy pisaniu postów - np. przy wpisywaniu nazwy odbiorcy auto suggest - mała rzecz a cieszy. Wszystko duże, wyraźne, od razu wiadomo gdzie klikać.
Ze strony kodu też mi się podoba - porządne OOP, oparte na frameworku WoltLaba, składnia w templatkach podobna do OPTv1 czy też Smarty.
Można dla każdego podforum/kategorii ustawić innego skina (ale też równocześnie minus, nie ma automatycznego dziedziczenia - dla podforów musisz ustawić ręcznie, albo zdecydowanie szybciej po stronie bazy
Obsługa panelu adminstracyjnego to też czysta przyjemność.
Niestety, po czasie używania wyszło, że brakuje w nim rzeczy, które wydają się podstawowe. Np. w wersji 3.0 nie było w ogóle czegoś takiego jak system ostrzeżen dla użytkowników - trzeba było dociągnąć plugin. A i tak samemu doprogramować banowanie z automatu po przekroczeniu jakiejś ilości ostrzeżeń. Następna sprawa, nie uświadczysz czegoś takiego jak banowanie po IP. Polskich plików jeżykowych też na ich stronie nie uświadczysz, ale to udało mi się po ciężkich bojach wygooglać. No i jeden z największych minusów - małe community, a jak już to po niemiecku.
Na jego obronę dodam, że niedługo ma wyjść wersja 3.5, gdzie większość wspomnianych przeze mnie niedociągnęć ma zostać poprawiona/dodana.
PS. WBB posiada swoją bezpłatną edycję, WBB Lite.
drake88
17.06.2009, 08:33:52
IPB, ale jest płatny, jednakże zasługuje na to. Widać wkład pracy autorów. Vanilla jest jeszcze 'młoda' więc nie wiadomo, czy nie ma w niej poważniejszych luk, SMF mało funkcjonalne, MyBB jest fajnie jak się potrafi zrobić ładny styl do niego, i trochę zmodyfikować. Callisto jest dobry, ale nie mam do niego zbyt wielkiego zaufania.
Turson
21.06.2009, 12:50:46
Także polecam myBB
Bardzo przyjemny, prosty w obsłudze, wystarczy spolszczyć i gotowe.
Mam go u siebie i polecam.