Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]pobranie do zmiennej zawartości diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
greg87g
ogólnie chodzi mi o to, żeby javascript mi cos dopisał do zawartości diva.
standardowy object.innerHTML zamienia całą zawartość diva, a ja chciałbym tylko coś dopisać na początku tego diva.
rozwiązanie poniżej niestety mi nie zadziałało:

Kod
starazawartosc = document.getElementById('mojdiv').innerHTML
dopisek="Dodatkowy tekst"

document.getElementById('mojdiv').innerHTML=dopisek+starazawartosc
dem
Cytat(greg87g @ 15.06.2009, 22:07:12 ) *
ogólnie chodzi mi o to, żeby javascript mi cos dopisał do zawartości diva.
standardowy object.innerHTML zamienia całą zawartość diva, a ja chciałbym tylko coś dopisać na początku tego diva.
rozwiązanie poniżej niestety mi nie zadziałało:

Kod
starazawartosc = document.getElementById('mojdiv').innerHTML
dopisek="Dodatkowy tekst"

document.getElementById('mojdiv').innerHTML=dopisek+starazawartosc

jak nie dziala jak dziala?
greg87g
konsola bledow ff mowi mi ze
"document.getElementById("glowna1").innerHTML is null"
bmL
A krócej można raczej:
  1. document.getElementById('mojdiv').innerHTML+=dopisek;

Wydaje mi się że nie można za dużo treści wpakować do zmiennej dla tego może nie działać, ale ręki nie dam uciąć smile.gif

EDIT (@up):
Jeżeli jest null to oznacza że taki element nie istnieje. Możesz jeszcze sprawdzić
  1. alert(document.getElementById('mojdiv'))

Może wykonujesz skrypt zanim zostanie ten element wczytany?
dem
dobra chlopaku, 2 zdania:

1. jest null bo nie znalazl takiego elementu (o danym id) w dokumencie.
2. to dziala jesli zapiszesz po lodzku, np tak jak ja sobie przekleilem z forum zeby zobaczyc czy jest blad:
  1. <div id="mojdiv"> asdasd</div>
  2. starazawartosc = document.getElementById('mojdiv').innerHTML;
  3. dopisek="Dodatkowy tekst";
  4. document.getElementById('mojdiv').innerHTML=dopisek+starazawartosc;
  5. </body>

jesli bedziesz sie bawil w JS wiecej to radze Ci inicjowac kazda zmienna i pilnowac takich szczegolow.. zaoszczedzi Ci to wiele nerwow w przyszlosci przy bardziej ambitnych projektach

edit:
adnotacja do 1 zdania... pradopodbnie zrobiles prawie dobrze, tzn szkopul w tym ze skrypt sie wykonuje zanim pojawi sie szukany div

edit2:
o erix mnie uprzedzil biggrin.gif
erix
Cytat
konsola bledow ff mowi mi ze

A wywołujesz te metody przed pojawieniem się warstwy, czy po?
greg87g
co to jest warstwa? (sory jesli to glupie pytanie)

skrypt sie wykonuje po nacisnieciu buttona, wiec cala strona jest juz zaladowana (razem z zadanym divem).

funkcja jest tylko zdefiniowana miedzy <head> a</head> ale tak chyba powinno byc, no nie?

to ja moze podam caly kod funkcji:
Kod
function komunikat(){

plus="<div class='warstwa' id='warstwa'>zrobiono ok</div>"  

document.getElementById('glowna1').innerHTML+=plus
    opacity=0.5
    document.getElementById('warstwa').filter = "alpha(opacity=" + opacity + ")"
    }
erix
Kod
+=plus
    opacity=0.5

WTF?
singles
Nie mam czasu za bardzo odpalać tego u siebie, ale w twoim kodzie nie brakuje przypadkiem średników?
W ogóle ten fragment:
Kod
opacity=0.5

To opacity to jest jakaś zmienna globalna czy coś? Bo jak nie, to chyba brakuje przed nią var.

Edit: @erix, byłeś szybszy smile.gif
greg87g
przeciez w javasctip nie sa obowiazkowe ani sredniki ani deklaracje zmiennych,
a jesli sa to trzeba powiedziec o tym mojej javie zainstalowanej na komputerze bo najwyrazniej o tym nie wie

z tego co mi sie wydaje to sredniki i deklarowanie zmiennych w javie mozna stosowac dla lepszego zrozumienia kodu przez ludzi ktorzy programuja takze w innych jezykach gdzie jest to obowiazkowe (ew. w starszej wersji javy, jesli i tam tak bylo), ja zaczynalem od php i teraz próbuję sil w javascript i szczerze powiem ze nieobowiazkowe sredniki na koncu linii ulatwiaja mi zycie:) a deklarowanie zmiennych z czysto praktycznych powodów wydaje mi sie nielogiczne (wiem, wiem, pewno chodzi o jakies cyrki z pamięcią).
erix
Cytat
przeciez w javasctip nie sa obowiazkowe ani sredniki ani deklaracje zmiennych,

No nie są. Ale listing wyglądał jakby załamany enterem.

Cytat
a jesli sa to trzeba powiedziec o tym mojej javie zainstalowanej na komputerze bo najwyrazniej o tym nie wie

A kto o Javie mówił? O.o

Cytat
a deklarowanie zmiennych z czysto praktycznych powodów wydaje mi sie nielogiczne (wiem, wiem, pewno chodzi o jakies cyrki z pamięcią).

Nie pamięć, a zasięg zmiennych.
dem
huh, nie logiczne jest twoje podejscie do tematu... a obrazek erixa wywolal u mnie rotfl'a ; o piekny!!!

a co do braku wymagan inicjalizacji zmiennych... hmmm bedziesz chcial cos kiedys zrobic ciekawszego to sie nagle okaze ze twoj kod nie bangla.. no ale to juz twoja sprawa, krzyz na droge
bmL
Ale offtop się zrobił winksmiley.jpg
Co do zmiennych to trzeba je czasem deklarować np. kiedy chcemy mieć dostęp do zmiennej wewnątrz wszystkich funkcji.

Wracając do tematu:
Upewnij się, że ten div (glowna1) na pewno istnieje
dla firefoxa: CTRL+u -> CTRL+f -> wpisz glowna1
erix
Wydzieliłem posty do wątku o kot(arze): http://forum.php.pl/index.php?showtopic=122808
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.