Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ladowanie obrazkow + miniaturki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
starter91php
Czesc, mam nastepujacy problem: zalozmy ze mam sciezke ..../images/mini .
Jest skrypt, który przy ładowaniu obrazka do folderu images np obrazek.jpg stworzy automatycznie jego miniaturke o nazwie obrazek_mini.jpg w podfolderze /mini - z tym nie mam problemu.
Moj problem tkwi w tym, ze kiedy np ktos wrzuci kilka obrazkow przez FTP a nie przez formularz, to tych miniaturek nie bedzie. Chce stworzyc formularz dla tej 'galerii' , ktory po wcisnieciu submita (1 submit na wszystkie obrazki) utworzy miniaturki tych obrazow z folderu /images/, ktorych miniaturek nie ma w podfolderze /mini/. Schemat nazewnictwa j/w: glowny: image.jpg - miniatura: image_mini.jpg.

(np. w /images/ sa img1.jpg, img2.jpg, img3.jpg a w /mini/ jest tylko img1_mini.jpg - po wcisnieciu przycisku skrypt ma wykonac 2 pozostale miniaturki :] )

Jakies pomysly? : ))
piotrooo89
Cytat(starter91php @ 30.06.2009, 01:44:30 ) *
Jakies pomysly? : ))

google ma ich całe mnóstwo.
starter91php
Chodzi mi bardziej o motyw, kiedy skrypt porownuje liste plikow z folderu /mini/ z ta z folderu /images/ - i na jej podstawie tworzy miniatury.
Proces samego zmniejszania obrazka nie jest problemem.
Kshyhoo
Tworzenie miniaturek w locie przy wyświetlaniu? Sprawdzasz, czy istnieje - nie ma, generujesz...
Spawnm
no to daj np glob" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual na katalog z obrazami , potem foreach i file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Jak nie znajdzie , to funkcja generuj miniaturkę.
starter91php
1 male pytanko jeszcze:
Pliki jpg maja 4 rozne rozszerzenia (jpg JPG jpeg JPEG), jesli dla kazdego rozszerzenia zrobie nowa petle, to w przypadku niewystapienia pliku z tym rozszerzeniem caly skrypt wywala blad :] (funkcja glob).
Macie jakis pomysl na ta petle? (wolalbym zostac przy tym ;p)
Czy moze przemianowac wszystkie obrazki na np *.jpg?
DK.log
Wklej tą pętle jako kod - zobaczymy o co b z tym błędem.
starter91php
Prosze bardzo:
  1. <?php
  2. foreach (glob("galeria/*.jpg") as $filename) {
  3. $img = imagecreatefromjpeg("galeria/$filename");
  4. // ........ tworzenie miniatury
  5. }
  6. ?>

:] i to obejmuje tylko jpegi z rozszerzeniem .jpg, kiedy wrzuce np.
  1. <?php
  2. glob("galeria/*.jpeg");
  3. ?>
a plików z roszerzeniem .jpeg nie ma w folderze /galeria to wywala error, ze zly argument globe'a - a ja chcialbym byc przygotowany na wszystkie roszerzenia jpegow ; p
Pr0100
pobierz wszystkie pliki

1. <?php
  2. switch(mime_content_type($file))
  3. {
  4.  case "image/jpg" || "image/pjpeg":
  5.    $im = imagecreatefromjpeg($file);
  6.    break;
  7.  
  8.  case "image/png":
  9.    $im = imagecreatefrompng($file);
  10.    break;
  11.  
  12.  case "image/gif":
  13.    $im = imagecreatefromgif($file);
  14.    break;
  15. }
  16. ?>
starter91php
Ograniczam sie tylko do jpegow, wiec tylko pierwszy przypadek wykorzystam - dzieki : ]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.