Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]żadna fukcja php nie działa, dlaczego?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zielonyyy
Witam, postanowiłem rozwinąć swoje umiejętności informatyczne i zacząłem się uczyć podstaw php, niestety napotkałem pewien problem, którego nie mogę rozwiązać od 2 dni. Mianowicie nie działa mi żaden kod, który umieszczam na stronie.
Tworze sobie banalną strone wh standardu html, umieszczam w niej najprostsze polecenie wg samouczków, które czytałem:
  1. <?php
  2.   echo 'Hello world!';
  3. ?>

Niestety na stronie się kompletnie nic nie wyświetla. Próbowałem gotowych skryptów, różnych kodowań znaków itd. i za każdym razem nic się nie dzieje. Wyświetlają się tylko elementy w html-u.
99% procent ludzi pewnie wybuchnie śmiechem, ale ja naprawde nie mam pojęcia dlaczego żadna przeglądarka nie wyświetla jakiegokolwiek skryptu napisanego w php, dlatego zwracam się do was o pomoc. Może jest to jakiś drobiazg tak oczywisty, że nawet go nikt nie opisuje.
Z góry dzięki za wszystkie rozsądne rady.
webber
Poczytaj sobie o:

http://pl.wikipedia.org/wiki/WAMP

smile.gif
Spawnm
Dodaj tag do tematu.

A masz zainstalowane php ?
Wicepsik
A zmieniłeś rozszerzenie pliku z .html na .php ?
zielonyyy
webber, dlaczego normalne strony mi działają, a jak ja coś napisze to nic się nie dzieje?
Spawnm jaki tag? nie widzę takiej opcji
Wicepsik, zmieniałem, wtedy IE nie otwiera (mam najstarszą wersje i jej nie używam, z ciekawości sprawdziłem), w operze otwiera się okienko zapisu pliku na dysk, a w FF też się nic nie dzieje...
Spawnm
//Spawnm jaki tag? nie widzę takiej opcji
Klikasz w 1 poście(z treścią tematu) edytuj -> pełna edycja i w tytule tematu dodajesz np [php].
webber
PHP jest językiem skryptowym. Wszystko to co napisane jest w php wykonuje się po stronie serwera także nie otworzysz tego na dysku lokalnym o_O

Załóż sobie darmowe konto hostingowe typu yoyo.pl, cba.pl i tam jak wrzucisz przez FTP wszystko to co napisałeś to się poprawnie wyświetli winksmiley.jpg

Poczytaj o: FTP, Hosting, WAMP, oraz podstawową definicję PHP smile.gif

Powodzenia
zielonyyy
Spawnm już poprawione smile.gif
webber tak też zrobiłem i jest ten sam efekt,wrzucałem różne pliki w różnych kodowaniach z rozszerzeniem .html i .php i zawsze kończyło się tak samo
Zacząłem od czytania tych rzeczy, potem próbowałem coś napisać, a później znów uważnie słowo po słowie czytałem, bo myślałem że coś przeoczyłem.
Wicepsik
Załóż konto na yoyo.pl, dostajesz tam dane przez które się łączysz programem ftp mp. total commander. Utwórz sobie plik index.php i zamieść tam kod który podałeś w pierwszym poście.
zielonyyy
Wicepsik, spróbuje, jak sie uda to dostaniesz ode mnie punkcik tongue.gif
wcześniej próbowałem na darmowym koncie republika.pl
webber
Cytat(zielonyyy @ 30.06.2009, 11:55:24 ) *
Wicepsik, spróbuje, jak sie uda to dostaniesz ode mnie punkcik tongue.gif
wcześniej próbowałem na darmowym koncie republika.pl

Wyraźnie Tobie napisałem że php musi działac na serwerze, odpalając plik na dysku lokalnym lub na serwerze bez obsługi php nic nie zdziałasz. Dlatego idź na cba.pl, lub yoyo.pl i działaj winksmiley.jpg
Spawnm
lub na kompie zainstaluj np. vertrigo serv. I baw się na localu bez zbędnych okienek reklamowych smile.gif
zielonyyy
webber, spokojnie, przeczytałem, tylko, że po wrzuceniu na republike, która chyba ma obsługe php, działo się to samo.
Spawnm, mam WebServ 2.0.
erix
Chyba nie muszę wspominać, że musisz otwierać przez http://127.0.0.1...?
zielonyyy
Jakimś cudem po restarcie kompa na chwilkę działało z WebServ, ale nagle przestało. Nie zmieniałm nic itd, storna index.php z webserva działa normalnie, a z nowymi mam ten sam problem. Nawet z gotowym skryptem sumującym liczby, w którym nie ma błędów.
ipso
Ja mam podobny problem, też zaczynam przygodę z php (w sumie to muszę bo mam do zrobienia projekt na uczelnie w php smile.gif), wiec mam zainstalowany WampServ2,(apache 2.2.11, php 2.2.9-2,mysql itd.), uruchamiam sobie wampserv, uruchamiam apache, testuje port 80 (taka opcja w wampserv) no i jest używany przez apache z php (więc ok), następnie tworze sobie plik taki jak kolega wyżej (taki testowy), daje rozszerzenie php (próbowałem też dodać odpowiednie komendy i zmienić rozszerzenie na html-też nie działa), następnie skopiowałem do katalogu www, w którym był też plik index, otwieram przeglądarkę (mozilla 3.0.11-przy instalacji wampserv wskazana jako domyślna), biorę otwórz plik, wskazuje odpowiedni i... jedna wielka biała plama... nic się nie wyświetla... Co robię źle?? Już nie mam do tego nerwów bo jednak trochę się na ten temat naczytałem, szperałem na różnych forach, sprawdzałem różne rozwiązania i cały czas to samo... (jakby komuś to coś pomogło to instalowałem też iis, a potem osobno php i też to samo, testuje na win xp,sp2,serwer testowałem w trybie i online i offline )
krzysiekk
witam
Cytat
biorę otwórz plik, wskazuje odpowiedni i... jedna wielka biała plama... nic się nie wyświetla...

a jaki masz adres w przegladarce
tak jak ktos tu juz napisał 127.0.0.1/index.php lub localhost/index.php czy
np c:/cos/cos/index.php
Pr0100
Cytat
Co robię źle??

nie umiesz szukać na google, http://www.php-fusion.pl/print.php?type=A&item_id=46

Cytat
Jakimś cudem po restarcie kompa na chwilkę działało z WebServ, ale nagle przestało. Nie zmieniałm nic itd, storna index.php z webserva działa normalnie, a z nowymi mam ten sam problem. Nawet z gotowym skryptem sumującym liczby, w którym nie ma błędów.

Ty też, http://phpbb.pl/articles/details/instalacj...d_phpbb3_cz1_84, http://phpbb.pl/articles/details/instalacj...d_phpbb3_cz2_85
ipso
Działa!! hehe... yahoo.gif w sumie to właśnie chodziło o to że wpisywałem zły adres ale jak już mówiłem ja też jestem jeszcze troche zielony w te klocki, ale już śmiga, zielonyyy możesz skorzystać z tego linka co podał kolega Pr0100, fajnie opisane, dzięki wszystkim, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.