Zrobiłem prosty skrypt tagów wyszukiwania - im częsciej wyszukiwana fraza, tym jest wyświetlana jako większa, ale mam jeden problem przy sprawdzaniu czy istnieje czy nie, i po uptade w SQL.
a więc :
<?php $kotek = "kotek"; $query = "SELECT * FROM `tag` WHERE `tag` LIKE '$kotek'"; $i = 1; $wiecej = $ile + $i; if($ile == 0) { $query1 = "INSERT INTO tag SET tag='$kotek', ile='$wiecej'"; } else { if($ile == 1) { { $nowe = $a['id']; } $query2 = "UPDATE `tag` SET `ile` = '$wiecej' WHERE `tag`.`id` =$nowe"; } } ?>
I tak. Ktos wpisuje frazę, która znajduje się pod zmienną $kotek. Najpierw sprawdzamy czy ktos już wcześniej taką wpisał. Jeżeli nikt, dodajemy nowy wiersz w tabeli w bazie i w kolumnie `tag` jest wpisane słowo które wyszukiwano, a w `ile` jest dodawana wartość 1.
Jeżeli natomiast ktoś już wcześniej ją wpisał, odnajdujemy ID rekordu, które jest w zmiennej $nowe. Potem aktualizujemy w tabeli `tag` w kolumnie `ile` na liczbę większą o jeden w rekordzie o znalezionym ID.
Pierwsza instrukcja warunkowa if smiga ( gdy jeszcze nikt nie wpisał danej frazy ) natomiast nie działa mi ta druga, że dodaje w `ile` liczbę większą o jeden niż jest już wpisana. Powiem szczerze że jeszcze nie wykorzystywałem UPTADE i mogę coś źle wpisywać, ale schemat wg. manuala jest chyba poprawny.
PS. Ja zawsze tak szczegółowo opisuję temat nawet jak jest wiadome wiele rzeczy ( tak jak teraz ) ale czesto podczas pisania napotykam błąd i już wiem co jest źle - w tym przypadku nie wiem

Dziękuję za odpowiedzi.