Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] MYSQL, URL i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zwariowany
Mam pytanie, mam katalog firm, w którym nazwy kategorii są np: budownictwo lądowe/urządzenia. I jak radzicie żeby dochodzić to tej kategorii w urlu? tzn raczej nie może być mojastrona.pl/budownictwolądowe/urządzenia tylko mojastrona.pl/budownictwoladowe/urzedzenia. I jak to zrobić, jak zapytać bazę danych o id kategorii? czyli jak poprosic baze mysql zeby nie brala polskich znakow pod uwage?
bemol
napisać sobie funkcję, która będzie je ucinać?
w google znajdziesz również mnóstwo gotowych tego typu skryptów
Zwariowany
ale co mi da że utnę polskie znaki jak zapytam się mysqla o kategorię bez polskich znaków i nie będzie się zgadzało np lądowe z ladowe?
bemol
nie w tę stronę.
do mysql wysyłasz normalnie, ale przy wyświetlaniu sobie je ucinasz...
legalizetrawka
Cytat(Zwariowany @ 5.07.2009, 12:07:14 ) *
Mam pytanie, mam katalog firm, w którym nazwy kategorii są np: budownictwo lądowe/urządzenia. I jak radzicie żeby dochodzić to tej kategorii w urlu? tzn raczej nie może być mojastrona.pl/budownictwolądowe/urządzenia tylko mojastrona.pl/budownictwoladowe/urzedzenia. I jak to zrobić, jak zapytać bazę danych o id kategorii? czyli jak poprosic baze mysql zeby nie brala polskich znakow pod uwage?

Jesli koniecznie chcesz miec nazawy tych kategorii w urlu to pozbadz sie polskich znakow str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
mozesz zrobic po ID ale JAK to juz zalezy od struktury Twojej bazy. Tam gdzie pobierasz nazwy kategorii pobierasz tez id i pozniej po ID identyfikujesz z odpowiednia kategoria.

np
  1. <?php
  2. $zapytanie=mysql_query("SELECT id,nazwa FROM kategorie");
  3. $wyniki=mysql_fetch_row($zapytanie);
  4. while($wyniki)
  5. {
  6. echo '<a href="kategoria-'.$wyniki[0].'.html">'.$wyniki[1].'</a>';
  7. $wyniki=mysql_fetch_row($zapytanie);
  8. }
  9. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.