Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Download przez php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sadistic_son
Słuchajcie czy jest jakaś funkcja która 'wyrzuca' okno z plikiem do downloadu? Chodzi mi o to aby odwołanie do strony costam.php?plik_do_pobrania=jakis_plik.xls zadzialalo jak klikniecie w <a href=jakis_plik.xls>plik</a>.
Fifi209
Cytat(sadistic_son @ 11.07.2009, 23:55:35 ) *
Słuchajcie czy jest jakaś funkcja która 'wyrzuca' okno z plikiem do downloadu? Chodzi mi o to aby odwołanie do strony costam.php?plik_do_pobrania=jakis_plik.xls zadzialalo jak klikniecie w <a href=jakis_plik.xls>plik</a>.

Może byś poszukał na google? Jest tego pełno zapewniam. Co do otwierania okienek javascript smile.gif
sadistic_son
nie chodzi mi o okienka javascript, chcę się obejść bez javascripta. A z tego co znalazłem to za pomocą php da się to zrobić wysyłając nagłowki, ale tego też chcę uniknąć. Chodzi mi o jakieś proste rozwiązanie, bez nagłówków, javascripta itp.
Fifi209
Cytat(sadistic_son @ 12.07.2009, 00:23:22 ) *
nie chodzi mi o okienka javascript, chcę się obejść bez javy. A z tego co znalazłem to za pomocą php da się to zrobić wysyłając nagłowki, ale tego też chcę uniknąć. Chodzi mi o jakieś proste rozwiązanie, bez nagłówków, javy itp.

Mylisz pojęcia java a javascript to dwa zupełnie inne języki programowania.
Najlepiej nie rób w ogóle, w php musisz wysłać nagłówki i odczytać plik, ew. przekierować na plik.

Bez nagłówków się nie obędzie. winksmiley.jpg
sadistic_son
Cytat(fifi209 @ 12.07.2009, 01:25:49 ) *
Mylisz pojęcia java a javascript to dwa zupełnie inne języki programowania.

Wiem ze to dwa różne języki, pojęć nie mylę, już swój skrót myślowy poprawłlem Panie Profesorze.

Cytat(fifi209 @ 12.07.2009, 01:25:49 ) *
Najlepiej nie rób w ogóle

Nie sądzisz, że bez sensu pisać coś takiego? Jakbym chciał "nie robić w ogóle" to bym na forum nie pytał.
Fifi209
Cytat(sadistic_son @ 12.07.2009, 00:48:59 ) *
Wiem ze to dwa różne języki, pojęć nie mylę, już swój skrót myślowy poprawłlem Panie Profesorze.

Daruj sobie na prawdę, jak chcesz komukolwiek dogryzać to idź na forum dla 10-11 letnich dzieci.

Cytat(sadistic_son @ 12.07.2009, 00:48:59 ) *
Nie sądzisz, że bez sensu pisać coś takiego? Jakbym chciał "nie robić w ogóle" to bym na forum nie pytał.

Bez sensu to ty piszesz, skoro nie chcesz zrobić tego na żaden z możliwych sposobów to co ci mam napisać?
slawny
  1. <?php
  2. $link = $_GET['plik'];
  3.  
  4. $kombinacja = explode(".",$link);
  5.  
  6. if($kombinacja[1]== "xls")
  7. {
  8. if(file_exists($link))
  9.    {
  10.  header("Pragma: public");
  11.  header("Expires: 0");
  12.  header("Cache-Control: no-store, must-revalidate, post-check=0, pre-check=0");
  13.  header("Content-Type: application/force-download");
  14.  header("Content-Type: application/octet-stream");
  15.  header("Content-Type: application/download");
  16.  header("Content-Disposition: attachment; filename=\"".basename($link)."\";");
  17.    header("Content-Transfer-Encoding: binary");
  18.  header("Content-Length: ".filesize($link));
  19.  @readfile($link);
  20.    }
  21.  
  22. }
  23. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.