http://www.internetmaker.pl/artykul/2920,1...rezentacji.html
, otworzyłem swoje szablony i rzeczywiście okazało się, że powrót do "czystego PHP" to jest to !
Tylko według tej koncepcji znacznie uprościłem swój kod:
<?php class main { protected $model; protected $zalogowany; protected $leftcolumn; protected $rightcolumn; protected $cache_time=3600; private $przykladowy_tekst; public function __construct() { } public function cache($template) { if ((file_exists('./template_c/'.$template))&&(fileatime('./template_c/'.$template)>(time()-$this->cache_time))) { } else { include('./template/'.$template); file_put_contents('./template_c/'.$template, $page); } return $page; } public function action() { $this->przykladowy_tekst='Witaj świecie !'; } } ?>
i właśnie tutaj stanąłem, bo nie wiem jak i czy wogle dalej dobrze myślę...otóż:
1.) jak tutaj zrobić dynamicznie ładowaną treść ? dać w sekcji <?php include($x); ?> i w zależności od danego żądania odpowiednio nadawać wartość $x ?
2.) Czy obsługę tak prostego systemu szablonów pisać w osobnej klasie i przesyłać dane metodą assign jak w smartym ? czy lepiej od razu zrobić to w kontrolerze 1-2 metody które ładują szablon cachują i tyle,a sam system szablonów to po prostu zapisane pliki .php z kodem HTML i wstawkami jak w tym artykule ?
Prosiłbym o jakiś przykładowy kod jeśli ktoś zechce się z nim podzielić